Лавров: Западът манипулира Босна за присъединяването ѝ в НАТО

3964
Лавров: Западът манипулира Босна за присъединяването ѝ в НАТО
Снимка: Getty Images

Западът иска да манипулира Босна в своя полза и да я превърне в още един плацдарм за разширяване на НАТО. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Когато мандатът на предишния върховен представител изтече, ние заявихме, че е време да преминем към по-уважителна политика спрямо Босна и Херцеговина. Страната е независима от десетилетия, но все още се управлява от определен представител, който има предимство пред всички правителствени органи в Босна и Херцеговина. В отговор на това Западът ни каза, че трябва непременно да продължим тази практика. Единствената цел е да държи цяла Босна и Херцеговина в напрежение и да не я изпуска. В същото време непокорните, в лицето на Република Сръбска, също трябва да бъдат подчинени и да се подчинят на този диктат“, заяви министърът в интервю за босненско-сръбската „Радио и телевизия на Република Сръбска“.

Лавров: Хибридната война на Запада разширява връзките на Русия с Китай

"Хибридната война, която колективният Запад разгърна срещу Русия, открива нови възможности за разширяване на сътрудничеството между Мос...

Лавров припомни, че германецът Кристиан Шмид е бил назначен на поста върховен представител за Босна и Херцеговина „в грубо нарушение на процедурата, която трябваше да бъде спазена“.

„Първо, процедурата изисква такава номинация да бъде направена със съгласието на всички членове на Ръководния съвет, а никой не попита Русия. Второ, трябваше да има съгласието на трите съставящи я народа. И трето, трябваше да има решение на Съвета за сигурност на ООН. Западът отказа да направи всичко това“, подчерта външният министър.

Той добави, че Русия и Китай са предложили Съветът за сигурност на ООН да одобри върховния представител като компромисен вариант, но за срок от една година. В рамките на тази година да подготвят предложения за това как да предадат управлението на страната си на самата босненска държава.

„Западът беше категорично против, което означава само едно: той все още иска да манипулира Босна в свой интерес и да я превърне в още един плацдарм за разширяване на НАТО, за разширяване на алианса на Балканите“, заключи Лавров.

Лавров постави ново условие пред Украйна за пускане на корабите със зърно

Военноморският флот на Русия ще осигури безпрепятственото преминаване на кораби с украинско зърно, ако Украйна реши проблема с разминир...

Западът не може дори да си представи, че някоя държава или политик на Балканите може да бъде независим, каза още той, коментирайки ситуацията около Босна и Херцеговина и Дейтънското споразумение.

„Имаме една поговорка: "Който има нещо, което го боли, говори за него". Западът дори не може да си представи, че някоя държава или политик на Балканите може да бъде независим. Тя е свикнала да използва всякакви там Шмид, за да „управлява“ и изнудва всички и да поставя ултиматуми на всички. Не трябва да съдим по себе си. Имаме малко по-различни маниери, по-различна култура от тази на Запада“, каза Лавров.

Още: Лавров: Западът обяви тотална война на целия руски свят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com