Лоши новини за авторитета на Макрон

2259
Лоши новини за авторитета на Макрон
Снимка: Getty images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон все по-често се възприема от своите сънародници като авторитарен и надменен лидер. Това показва допитване на социологическата агенция „Елаб“, направено по поръчка на телевизия BFM. 

Едновременно с това, гражданите смятат Макрон за по-динамичен и смел, отколкото през декември миналата година. В анкетата, проведена от 29 до 30 януари, са участвали 1000 френски граждани на възраст над 18 години, предаде БГНЕС.

Макрон обяви, че сделката за Brexit не подлежи на предоговаряне

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви във вторник, че сделката за Brexit „не подлежи на преразглеждане“ и че тя е &bd...

"Началото на големите национални дебати, а също така неговото присъствие на няколко дискусии с кметовете на градове и обикновените граждани, изглежда, са променили показателите“, се казва в изследването. Според авторите му, сега общественото възприемане на Макрон се доближава до нивата от октомври 2018 г., т.е. преди избухването на кризата, предизвикана от протестите на „жълтите жилетки“.

70% от французите отбелязват, че Макрон е по-динамичен, което е ръст от 13 процентни пункта. В това, че е станал по-смел вярват 57%. Броят на симпатизиращите му се е увеличил за сметка на привържениците на опозиционните лидери Марин Льо Пен и Жан-Люк Меланшон. Незначителен ръст се наблюдава по параметри, като искреност, честност, способност да постига резултати. Всички те се намират на нива между 31% и 35%.

Но повечето французи виждат в Макрон повече негативните му черти. 76% го наричат надменен /ръст от 5 процентни пункта в сравнение с декемврийското проучване/, 78% - авторитарен /ръст от 5 п.п./. Само 20% смятат, че той може да обедини Франция /спад с 1 п.п./ Макар авторите на изследването да посочват, че участието на Макрон в националните дебати е една от причините за подобряването на неговия имидж, 66% от анкетираните смятат, че неговото участие в тях не е свидетелство за промяната на неговия стил и методи на управление. 48% от запитаните не са избрали нито едно от предложените положителни качества на Макрон, а 8% са открили само негативни черти.

Едни от най-често звучащите обвинения по адрес на стопанина на Елисейския дворец са „откъсване от реалността“/51%/ и политическа „подкрепа за най-богатите“ /47%/. В сравнение с април миналата година броят на съмняващите се, че президентът се интересува от ежедневните проблеми на французите е скочил с 19 процентни пункта.

Германия и Франция подписаха нов договор, обмислят създаването на Европейска армия

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон подписаха в германския град Аахен нов договор за приятелство меж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа