Макрон е "единственият еврофил" на президентските избори във Франция

2083
Макрон е "единственият еврофил" на президентските избори във Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

Предизборната кампания в навечерието на президентските избори във Франция винаги е пълна с изненади, пише Le Monde. Според вестника този път във Франция такава изненада са станали дебатите за върховенството на европейското право над националното право и конфликтът между ЕС и Полша по този въпрос. Оказа се, че повечето от кандидатите за президент на Франция, както десни, така и леви, подкрепят суверенитета на държавата и подкрепят Варшава в този спор, допълва агенция Фокус.

Изправен пред този феномен, Еманюел Макрон стана почти единственият еврофил, който участва в надпреварата, с изключение на кандидата от Зелената партия Яник Жадо, отбелязва вестникът. Държавният глава дори вижда в този спор възможност да подчертае разликите с повечето от съперниците си, пише вестникът. „По отношение на Европа, Ерик Земмур, Арно Монтебург водят същата битка! Същата реторика, идеология, същите препратки. Полските ултрадесни се смятат за модел“, казва съюзникът на Макрон в „Напред, република!“ Пиер-Александър Англад.

Великобритания и Франция заедно ще решават проблема с риболова

Великобритания и Франция се договориха да работят заедно в следващите часове и дни, за да сложат край на продължаващия риболовен спор, ...

Както отбелязва изданието, дали става дума за здравната криза, която демонстрира слабостта на индустриалния сектор във Франция и Европа, или неотдавнашният „преврат“ в отношенията с Австралия, която отказа да купи френски подводници, за да се хареса на Съединените щати, френският държавен глава често вижда отговора на проблемите, от които страдаше страната му, в консолидирането на общоевропейския суверенитет. „Темата за този суверенитет е подсилена от необходимостта от контрол и защита по време на кризата с COVID-19“, съгласен е Клеман Бон, държавен секретар по европейските въпроси. По думите му такива дебати е имало още по време на президентските избори през 2017 г., но тогава те са били по-ясно изразени в две посоки: имаше привърженици на излизането от ЕС и привърженици на реформата на блока.

Днес не става дума за излизане от Европейския съюз - дори „популистите: се отказаха от тази идея. Обсъжда се само възможността за смяна на блока. Както припомня вестникът, Марин льо Пен вече не е за излизането на Франция от еврозоната, а се опитва да демонстрира със срещите си с премиерите на Унгария или Полша, че е способна да повлияе на съдбата на Стария свят.

Еманюел Макрон има „коз в ръкава“ в своето предприятие: френското председателство на Европейския съюз през първата половина на 2022 г., пише Le Monde. На 19 януари стопанинът на Елисейския дворец ще произнесе реч на подиума на Европейския парламент, за да покаже приоритетите си и да ги обсъди с депутатите. „Това е възможност да покажем нашата визия“, подчертава Клеман Бон. Франция вероятно ще преследва три приоритета на ниво общност: околна среда, цифрови технологии и социална защита.

Въпреки че председателството на ЕС рядко води до радикални промени, Франция се стреми към споразумение с европейските държави относно граничен въглероден механизъм - който в момента е забранено да бъде наричан ‚данък“ - за контролиране на американските цифрови гиганти и налагане на минимална заплата в Европа. Въпреки това, докато някои поддръжници на Еманюел Макрон също мечтаят за постигане на консенсус между 27 държави относно „пакта за миграция“, приет от Европейската комисия през 2020 г., това желание може да срещне яростна съпротива от някои източноевропейски държави, водени от Унгария и Полша, коментира вестникът.

Посланикът на Франция в България и областния управител на Бургас проведоха среща

В Посолството на Република Франция в София се проведе среща между посланика на Франция у нас г-жа Флоранс Робин и областния управител н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа