Макрон забрани на французите да карат ски

1451
Макрон забрани на французите да карат ски
Снимка: Getty Images

Еманюел Макрон отново не успя да избегне противоречия - този път по отношение на ски курортите, констатира Le Figaro. Както отбелязва вестникът, този път скандалът избухна след предупреждението на президента, че ще направи всичко, за да не допусне французите да пътуват до места, където рискуват да се заразят с COVID-19, тоест до чуждестранни ски курорти, предаде агенция Фокус.

Френският министър-председател Жан Кастекс от своя страна задейства административната машина, обявявайки в сряда по телевизия BFM намерението на правителството да въведе карантини и произволни проверки по границите за туристите, които се връщат от ски курорти в Испания или Швейцария. Префектите на съответните ведомства „могат да наредят седемдневна изолация“, добави той, вкарвайки изпълнителната власт в противоречия, инициирани най-вече от десни политически сили. Левичари и природозащитници, които никога не пропускаха възможност да се оплачат от нарушаването на свободите, също биха могли да се присъединят към този „осъдителен концерт“, но карането на ски в Швейцария не е основната им грижа, отбелязва вестникът.

Луксозният живот на семейство Макрон разгневи французите

Еманюел Макрон вероятно ще остане в историята като „президент на богатите“. Политикът получи такъв прякор поради факта, че ...

„Кафкианската ситуация продължава ... Французите могат да отидат в Андора, за да купят цигари, но ако са ходили на ски там, ще бъдат глобени. Те могат да отидат на парти в южна Испания, но не и да карат ски за един ден в Швейцария“, оплака се Емили Бонивар, представител на Републиканците от департамента Савоя. След това президентите на региона Оверн-Рона-Алпи, департаментите на Савоя, Изер и Горна Савоя призоваха Държавния съвет да оспори решението на правителството да затвори ски лифтовете по време на Коледа.

Марин Льо Пен от своя страна се възползва от полемиката, за да се върне на въпроса за границите. „Не можем да контролираме границите си, за да предотвратим пристигането на терористи, нелегални имигранти, трафиканти на хора, но като по чудо можем да контролираме границите, така че французите да не отидат до швейцарските лифтове?!“ - иронично попита председателят на партия „Национално обединение“.

Както припомня Le Figaro, изправени пред пандемията от COVID-19, страните от Европейския съюз се опитват да организират борба срещу разпространението на вируса в ски курортите на континента в края на годината, но срещу плановете има голяма съпротива. Във Франция курортите ще останат отворени, но ще бъдат затворени лифтовете. В Австрия е точно обратното: хотелите в курортите ще бъдат затворени, но ски лифтовете ще останат отворени. Що се отнася до швейцарските и испанските курорти, те ще останат напълно отворени.

В тази връзка френското правителство се измъчва от въпроса: ами ако французите се възползват от това, за да отидат на ски в чужбина, пише вестникът. „От няколко седмици европейските партньори се опитват да предотвратят проблема, който ски ваканциите могат да създадат за разпространението на вируса“, казва съветник на Елисейския дворец. Идеята, каза той, е да се разубедят французите и европейците да отидат по курортите и да бъдат призовани към отговорност и здрав разум.

Макрон вини Русия и Турция за антифренските настроения в Африка

В интервю президентът Еманюел Макрон обвини Русия и Турция, че се стремят да насърчават антифренските настроения в Африка, като финанси...

Освен това случаят не се ограничава до разпространението на инфекцията, тъй като липсата на единство на европейско ниво ще създаде конкурентен дисбаланс в ущърб на френските курорти, обяснява вестникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com