Малко под половин трилион евро ще трябват за ядрена енергетика в ЕС за 35 години

1232
Малко под половин трилион евро ще трябват за ядрена енергетика в ЕС за 35 години
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Европейският съюз се нуждае от инвестиции в размер 350 - 450 млрд. евро в близките 35 години за поддръжка на производствените мощности на атомните електроцентрали на ниво от 95 GW до 105 GW. Това се казва в публикувана в Европейската комисия нова Атомна илюстративна програма (Nuclear Illustrative Programme), информира БГНЕС.

В този документ се определят ориентировъчните параметри на европейския атомен отрасъл и се оценява необходимостта от инвестиции за тяхната поддръжка. Предишният вариант на тази програма бе публикуван преди аварията през 2011 г. на АЕЦ в японския град Фукушима.

АЕЦ "Козлодуй" отрече, че нашите реактори са най-опасни в Европа

Ядрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" не са най-опасните в Европа, обявиха днес от атомната централа. Така те опровергаха твърдения на ге...

В програмата се казва, че след аварията във Фукушима общите мощности на АЕЦ в ЕС ще се съкращават до 2025 г., но след това ще започнат да растат. Към 2030 г. в ЕС ще бъдат изведени от експлоатация 90% от сега действащите реактори, което създава необходимост от съществени капиталовложения за тяхната замяна. Сега в Европа действат 129 атомни реактора с производствена мощност 120 GW и в тях се произвежда 27% от електроенергията в страните от блока.

Като цяло, в страните от ЕС за изпълнението на задачите, поставени в Европейската енергийна стратегия, през периода 2015 - 2050 г. ще са необходими инвестиции във всички видове енергийни мощности в обем от 3,2 - 4,2 трилиона евро, изчисляват в Европейската комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа