Меркел: Искаме да избегнем дълъг преходен период след изборите

1143
Меркел: Искаме да избегнем дълъг преходен период след изборите
Снимка: Getty Images/Guliver

Германия ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуални дълги преговори за формиране на бъдещото германско правителство след парламентарния вот на 26 септември, които да блокират Европейския съюз. Това заяви днес в Париж канцлерът Ангела Меркел, предаде Франс прес, цитирана от 24 часа.

"Ще направим всичко по силите си, за да избегнем твърде дълъг преходен период", каза Меркел, застанала до френския президент Еманюел Макрон, чиято страна ще поеме председателството на Европейския съюз на 1 януари за шест месеца и има важни амбиции за този период. "Дневният ред за изменението на климата е много натоварен и трябва да видим как можем да продължим възможно най-бързо, като същевременно защитим нашата индустриална база в Европа", заяви германската канцлерка, която е напът да напусне поста си след почти 16-годишно управление.

Българите най-слаби поддръжници в Европа на Меркел и външната политика на Берлин

Ангела Меркел може да се готви да се сбогува с фронтовата политика, но мнозина в Европа биха я подкрепили да заеме поста на ръководител...

По време на предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. преговорите за съставяне на ново правителство продължиха почти шест месеца и това принуди току-що избрания Еманюел Макрон да изчака няколко месеца, преди да започне да прокарва европейския си дневен ред, отбелязва Франс прес. "До сформирането на следващото правителство, госпожа канцлерката и аз ще продължим да работим ръка за ръка по основните въпроси, на които се стремим да намерим френско-германски решения, както правим от първия ден", каза Макрон.

"По-малко от четири месеца преди френското председателство на ЕС, Франция и Германия продължават да работят заедно за подобряване на общия ни дневен ред. Ще продължим нашите дискусии по основните приоритети, които искаме да видим постигнати през шестте месеца на френското председателство", каза френският президент. Макрон се срещна тази вечер с Меркел на работна вечеря. Това е една от последните възможности двамата лидери да работят "ръка за ръка" преди изборите в Германия, които ще определят приемника на канцлерката. Преди срещата Макрон каза, че с Меркел ще разговаря преди всичко за изводите, които европейците трябва да извлекат от кризата в Афганистан. Френският президент каза, че "съгласуваността на европейците" се проявява и в борбата с тероризма в Сахел.

Тази сутрин Париж обяви, че френски военни са убили в западната част на Мали лидера на групировката "Ислямска държава в Сахара" Аднан Абу Уалид ас Сахрауи. Макрон не коментира шока, причинен от снощното съобщението за мащабния пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия, довел до отказа на Канбера от мегадоговор с Париж за доставка на подводници. Той просто изтъкна значението на Индийско-тихоокеанския регион, за който "европейците приеха обща стратегия" тази седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа