На ниво комисия на ЕП: 10 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните

2730
На ниво комисия на ЕП: 10 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните
Снимка: Pixabay

“С днешното законодателно гласуване слагаме край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Централна и Източна Европа. Услията ми от последните две години дадоха ясен резултат за България - още по-смел от очакваното. Минимум 10 милиона евро ще е глобата за закононарушителите, която държавите членки трябва да използват за възстановяване на вредни по интереса на гражданите на държава членка”. Това коментира Момчил Неков - българският докладчик по темата Двоен стандарт в ЕП и специален докладчик на Комисията по земеделие по темата.

Приетото обаче тепърва трябва да мине през пленарна зала на Европейския парламент.

Германският посланик за двойния стандарт при храните: Никой не е принуден да купува тези продукти

"Не бих говорил за двоен стандарт, има разлики и това е правилно, в много отношения е така. Може да става дума за разлика в предлаганит...

Най-голям успех е включването на двойния стандарт в черния списък на ЕС като нелоялни и наказуеми практики. Това срещна много силен отпор от редица колеги на запад, но предложението беше прието в крайна сметка” допълни Неков.

“ЕК обмисляше да глобява само с 4% от годишния оборот нарушителите. Ние в ЕП обаче искаме глобата да е поне 10 милиона евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година, която от двете суми в по-висока. Това означава например, че както в България е забранено използването на продукти с ГМО в бебешките храни, ако търговец пласира детски продукт с ГМО царевица например, то глобата ще е минимум 10 милиона евро и с тези пари трябва да се създаде фонд за компенсации” коментира още българският евродепутат.

„Днешното гласуване е отличен резултат за България” допълни Неков. Вече две години работя по въпроса, проведох срещи с различни представители на бизнеса както в България, така и в ЕС. Позицията, която защитих в ЕП, беше приета с мнозинство.

Според друг наш евродепутат - Ева Майдел (ГЕРБ), ""информирането на потребителите, чрез опаковката, описанието или рекламата, че даден продукт е идентичен с друг продаван в друга държава членка, когато има ясни разлики в състава, ще бъде забранено. Когато са налице обаче национални законодателни изисквания за ползване на местна суровина, разлики в състава са допустими. Например, ако доматено пюре, което се произвежда в Гърция за износ, трябва да се прави с 20% гръцки домати, тогава естествено, пюрето на същата марка, но произведено в Италия, ще се различава по състав. Такива разлики обаче трябва да са доказуеми и посочени на опаковката".

Народното събрание отхвърли закон на БСП срещу двойния стандарт при храните

Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните. "За" промените в Закона за храните гласуваха на първо ч...

След настояване от страна на ЕП, Еврокомисията предложи законодателни изменения за прекратяване на двойния стандарт. С влизането им в сила ще се сложи край на двойния стандарт в ЕС. Феноменът се характеризира с различни продукти и съставки за потребителите от Източна и Западна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа