Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 20 000 медици с Омикрон в Испания

29 декември 2021, 18:05 часа • 2286 прочитания

От началото на новата вълна на пандемията от COVID-19 в Испания до този момент са заразени над 20 000 медицински работници. Това сочат данните на Министерството на здравеопазването, съобщи БНР.

Това създава изключителни трудности при обслужването на постоянно растящия брой пациенти. Само за последните две седмици преди Коледните празници с новия вариант Омикрон са диагностицирани 5200 лекари и медицински сестри, което е средно по около 370 на ден в цялата страна. Заради почивните дни данните не са актуализирани и броят им е много по-висок, уточниха от Асоциацията на семейните лекари и призоваха за спешни мерки от страна на правителството, които да осигурят допълнителна помощ от медицински екипи.

Според тях проблемът е най-голям в първичната грижа, където заради отпуските по болест, един семеен лекар трябва да преглежда по около 70 пациенти на ден. Говорителят на асоциацията Лоренцо Арментерос обясни, че в момента повечето медицински центрове работят с 30 до 50% от капацитета си заради липсата на лекари и постоянно растящия брой пациенти.

Във вторник беше отбелязан нов антирекорд от близо 100 000 заразени с коронавирус и най-вероятно няма да е последният, след като прогнозите са, че едва във втората половина на януари ще бъде достигнат пикът на тази вълна. Честотата на заразяване се сравнява с тази на морбили, в болници са вече над 8000 души, а на места интензивните отделения са надхвърлили с 30 на 100 капацитета си.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес