Наранявания, замърсяване и уплашени животни: Защо фойерверките се завръщат в тази държава?

1423
Наранявания, замърсяване и уплашени животни: Защо фойерверките се завръщат в тази държава?
Снимка: Getty Images/Guliver

За пръв път от повече от 2 години фойерверките отново се появиха на германския пазар и до 31 декември ще са позволени за продажба. Причина за забраната им през 2020 г. и 2021 г. стана пандемията от коронавирус. Във времето, в което тя продължаваше, и без това пълните болници не трябваше да бъдат затруднявани допълнително.

Тежки наранявания

"Всички са наясно, че в новогодишната нощ болниците са особено натоварени", обяснява шефът на Германската асоциация на болниците Гералд Гас. "Всяка година комбинацията от алкохол, превъзбуда и опасни пиротехнически изделия поставя на изпитание лекарите, медицинските сестри и парамедиците." 

В последните години броят на хората, пострадали от фойерверки, е намалял с около две трети заради спирането на продажбите, съобщават от болничната асоциация. На 1 януари 2020 г. в болници са приети 111 пациенти с тежки наранявания, а на следващата година техният брой на същата дата бил само 32.

Лекуваните в интензивните отделения в навечерието на Нова година или в дните веднага след това най-често страдат от изгаряния или дори загуба на крайници. Председателят на германската асоциация за интензивна и спешна медицина Гернот Маркс обяснява, че най-често нараняванията са причинени от използване на самоделни или нелицензирани пиротехнически изделия.

Нов живот за загиващия бизнес 

Представителите на пиротехническата индустрия обаче очакват с нетърпение покачването на оборота си за тази година. Предполага се, че той ще е около 120 милиона евро - колкото е бил и преди пандемията. Последните две години са били трудни. Заради забраната за продажби по време на коронавируса, производителите са преминали през най-тежката криза в историята си. Много компании са били на ръба на фалита.

За Петер Зауер и неговия екип, които изработват фойерверки, това също е било предизвикателство. "Печелим само една трета от това, което печелехме преди." Фактът, че все още печелят някакви пари, се дължи на това, че Зауер адаптира дейността си. Например, сега той разчита най-вече на сигнални ракети.

Защото фойерверките вече не са предназначени само за забавление. Те трябва да бъдат и тихи, екологични и щадящи животните. "Пластмасата до голяма степен е премахната и заменена с картон. А ако трябва да е по-стабилно, се използва глина. Това е важна тема в индустрията. Много неща се случиха през последните години", казва Зауер.

Проблемите с фойерверките не изчезват 

И докато пиротехническата индустрия въздъхва с облекчение, природозащитни организации критикуват възобновяването на продажбите. Те са недоволни, че властите са решили да отменят забраната за продажба на пиротехника.

Повечето от хората в Германия също споделят това мнение. Представително проучване на Центъра за защита на потребителите в Бранденбург показва, че 53% подкрепят забраната на фойерверките, докато 39% се обявяват против подобна мярка. "Става дума за безброй изгаряния, наранявания на очите, уплашени животни, материални щети по превозни средства и сгради. Да не говорим за огромните количества отпадъци и тежестта върху околната среда", коментира Юрген Реш от германската асоциация за опазване на околната среда.

Проблемът с фините прахови частици остава: Всяка година при изгарянето на фойерверки се отделят около 2050 тона фини прахови частици, повечето от които в новогодишната нощ. Това представлява около един процент от общото количество фини прахови частици, отделяни в Германия.

Животните също страдат от фойерверките. Освен домашните любимци, особено засегнати са птиците, пише Германският съюз за защита на природата: "Те бягат на много по-голяма височина, не кацат дълго време и често напускат местата си за почивка и спане за няколко дни. Водните птици реагират на фойерверки дори на разстояние от два до седем километра."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com