"Не съм предател" - как мъже напускат Украйна въпреки забраната

37238
"Не съм предател" - как мъже напускат Украйна въпреки забраната
Снимка: Getty Images

Антон (името е променено от редакцията) е бил бизнесмен в Украйна. На 24-и февруари потеглил със съпругата си и с двете си деца към границата, за да избяга от войната. Пътували цял ден и именно в този момент президентът Зеленски наложил забраната за напускане на страната от мъже на възраст от 18 до 60 години. Затова и само съпругата и децата на Антон успели да минат границата.

След това той започнал да търси начини да се присъедини към семейството си защото за него „ангажиментите към семейството са приоритет". Първо опитал да стигне до Румъния през едно гранично село. „Бяхме много мъже. Но местните хора ни издадоха и бяхме заловени", разказва Антон. След това чул, че трафиканти искали по 5000 долара за откарване до границата. Междувременно бил мобилизиран, но в армията така и не му намерили подходяща задача. Затова се прибрал у дома и продължил да крои планове за бягство.

Идеи от социалните мрежи

Забраната за напускане на страната не се отнася за самотните бащи, за бащите с три и повече деца, както и за хората с увреждания. Изключени са и студентите в чуждестранни висши учебни заведения, шофьорите, превозващи хуманитарни помощи, както и хората с постоянно местожителство в чужбина.

Мъжете, които не попадат в тези категории, но въпреки това искат да напуснат Украйна, правят това например през Крим. Някои се записват в чуждестранни университети, други си търсят работа като шофьори доброволциили се опитват да напуснат Украйна пеша през границата.

В социалните мрежи не липсват съвети, предназначени за тези хора. В групови чатове се разпространява информация как може да се получи справка за започнато следване в полски или друг европейски университет още преди началото на войната, и то в рамките на десет дни – срещу 980 евро.

Антон успява да напусне страната - чрез фондация на приятели. „Фондацията поиска разрешение за напускане на страната. Всички заминахме, като колите с хуманитарните помощи се върнаха в Украйна, а аз останах в ЕС. Хората като мен биват наричани предатели", казва той. „Не се страхувам от фронта и ако нямах деца, отдавна щях да съм там. Но не сме ги родили, за да се грижи жена ми за тях сама."

Интересът към възможното заминаване е висок. От канали, наречени „Легално преместване в чужбина" или „Помощ на границата", става ясно, че срещу 1500 долара може да се получи удостоверение за непригодност за военна служба по здравословни причини. А за маскировката „шофьор" на хуманитарен транспорт се плащат по 2000 долара. Предполага се, че по около десетина мъже напускат ежедневно страната по този начин.

В социалните мрежи има и отзиви на хора, използвали съветите: „Заминах като помагач, всичко стана много по-бързо и по-лесно, отколкото мислех"; „Благодаря ви, че помогнахте на сина ми - той сега е в Италия"; „Стигнах до България, много съм благодарен". ДВ се опита да се свърже с много от тези потребители, но получи отговор само от един. Той написа, че „не иска да рискува нищо и не иска да разказва".

„За" и „против" забраната за заминаване

Одеският адвокат Александър Гумиров стартира през май петиция за отмяна на забраната мъжете да напускат Украйна. Само за няколко дни се събраха 25 000 подписа и петицията трябваше да бъде разгледана от президента Зеленски. Той реагира остро и заяви, че петицията трябва да бъде отправена към родителите на войниците, дали живота си за защитата на Украйна.

Според Гумиров забраната е безсмислена: „Ако някой иска да защитава своята любима родина, своя дом и семейството си, той няма нужда от забрана да напуска страната. Но и ако някой не иска да защитава родината си, тази забрана пак е ненужна".

Гумиров казва, че в момента много мъже в Украйна не могат да си намерят работа, респективно нито могат да изхранват семействата си, нито да плащат данъци. Освен това забраната води до корупция. В рамките на адвокатската си практика той ежедневно получава запитвания какви „пролуки" могат да се намерят, за да се заобиколи забраната. Но всички те са свързани с подкупи, посочва Гумиров.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Летище в Дания е евакуирано заради сигнал за бомба (ВИДЕО)

Германия изпраща нова фрегата в Червено море на мястото на изтеглената "Хесен" (ВИДЕО)

След нощните атаки с дронове украинците продължават да побъркват Курска област: ВИДЕА на нови пожари

Зеленски забрани с указ достъпа до онлайн казината на украинските военни

Новият командващ армията на Дания пристигна в Киев за среща с генерал Сирски (СНИМКИ)

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа