Недостигът на мъже учители ограничава момчетата

1379
Недостигът на мъже учители ограничава момчетата
Снимка: Pixabay

Липсата на достатъчно мъже учители е проблем не само в България, но и по света. Това е сериозен проблем най-вече за момчетата ученици.

Хиляди учители мъже напускат класните стаи в средните училища всяка година, подхранвайки опасенията, че липсата на модели за подражание допринася за недостатъчното добро представяне на момчетата в училище, пише британският вестник The Times.

Тази тенденция през последното десетилетие означава, че мъжете съставляват малко повече от една трета от учителите в средните училища на национално ниво и само една четвърт в някои региони. В началните училища само един от седем учители е мъж, предава агенция Фокус.

Цифрите предизвикаха призиви за по-големи усилия за насърчаване на мъжете в учителската професия, тъй като специалистите казват, че недостигът им допринася за това белите момчета от работническата класа да не успяват да достигнат момичетата.

Учениците по селата изостават с три години в обучението от връстниците си в градовете

България е сред държавите-членки, в които социално-икономическото положение има най-голямо влияние върху учебните резултати, а територи...

Напускането на учители от мъжки пол също може да влоши недостига по специализирани предмети като математика и физика, тъй като броят на завършилите мъже в дисциплините значително надвишава броя на жените.

Спадът на учителите от мъжки пол е налице във всички региони на Англия, освен във вътрешен Лондон. Най-малко е вероятно мъжете да започнат да преподават в североизточната част, където във всички училища едва 24,4% от учителите са мъже.

Тенденцията вероятно е била причинена от замразяването на заплащането на учителите и други служители в публичния сектор, наложено от коалиционното правителство. Двегодишното замразяване беше последвано от намаление от 1% до 2018 г. Специалистите посочиха проучване на ОИСР, което показва, че за мъжете заплатите са по-важни, отколкото за жените, когато решават дали да започнат да преподават, и казва, че заплащането на учителите е спаднало реално с 16 на сто през десетилетието.

Повече мъже кандидатстваха за учители тази година, като пандемията от коронавируса предизвика голям ръст на заявленията, но повече кандидати мъже кандидатстват в хода на учебната година и казват, че мъжете са по-склонни да напуснат: 10,6% от учителите мъже напускат всяка година, в сравнение с 9,8% от жените. Делът на мъжете учители чернокожи и от други етнически малцинства, е 17 на сто, като най-общо отразява този на населението, в който те са 16 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа