Нов корупционен скандал разтърси Испания

3072
Нов корупционен скандал разтърси Испания
Снимка: Getty Images / Guliver

Пореден корупционен скандал разтърси Народната партия на все още действащия премиер на Испания Мариано Рахой. 24 души, много от които общински служители от Народната партия, бяха арестувани за злоупотреби във Валенсия, съобщи Reuters.

Сред задържаните е и емблематичният Алфонсо Рус, бивш кмет на Валенсия от Народната партия, управлявал града от 1995 до 2015 г.

"Ислямска държава" отправи нови заплахи към Испания

Терористичната организация "Ислямска държава" отправи нови заплахи към Испания. Ислямистите разпространиха шестминутно видео, в което г...

Обвиненията към всички са за получаване на незаконни комисионни срещу обществени поръчки за строителни работи. Става дума главно за периода на "строителния балон" преди 2008 г. Разследването обхваща и членове на регионалното правителство.

Случаят се разиграва на фона на продължаващата безизходица в сформирането на ново испанско правителство след изборите на 20 декември, които излъчиха фрагментиран парламент. Четирите водещи политически сили в него - Народната партия, Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), алтернативната "Подемос" и либералната "Сюдаданос" - все още не са се споразумели за вариант за стабилна управляваща коалиция.

Миналата седмица Мариано Рахой, чиято Народна партия (НП) има най-много места в парламента, но не може да намери съюзници, каза на консултации с крал Фелипе Шести, че засега не е в състояние да поеме ангажимента за сформиране на кабинет поради липса на подкрепа, но не оттегля кандидатурата си за нов премиер. Рахой се надява да получи повече време, за да може да убеди социалистите в желаната от него широка коалиция - НП, ИСРП и "Сюдаданос".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа