Нова протестна вълна във Франция, училищата и транспортът са блокирани (ВИДЕО)

1323
Нова протестна вълна във Франция, училищата и транспортът са блокирани (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Хиляди хора излязоха на улиците в няколко града във Франция – в ход е общонационален протест срещу пенсионната реформа, предлагана от президента Еманюел Макрон. Това е втора вълна на демонстрации заради плана на правителството да вдигне възрастта за пенсиониране от 62 на 64 г.

Осем големи профсъюза участват в стачката, която нарушава работата на училищата, обществения транспорт и петролните рафинерии. Протестът може да е най-големият от 13 години насам, предава от мястото на събитието кореспондентът на BBC Ник Бийк. При първата вълна демонстрираха над 1 милион души.

Половината от френските учители са се включили в протестните действия, казват организаторите. От Министерството на образованието дават по-ниска цифра – една четвърт.

Преди основния протест в Париж хиляди участници излязоха на улиците в Тулуза, Марсилия и Ница в южната част на страната, както и в Сен Назер, Нант и Рен в Западна Франция. В столицата обаче ще е най-напечено.

Голям бой с полицията във Франция, за да не се пенсионират по-късно (ВИДЕО)

Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Франция, за да протестират срещу крайно непопулярната реформа на пенсионната система. Промен...

Улични протести се очакват в поне 200 града, а за охрана на демонстрациите бяха изпратени 11 000 полицаи.

В някои градове броят на протестиращите беше по-голям от този по време на първата национална стачка преди 12 дни. 58-годишният Тиери заяви пред Le Figaro, че е започнал работа на 18-годишна възраст и смята, че да работи още по-дълго, е несправедливо.

"Г-н Макрон със сигурност ще загуби", заяви пред репортери в Марсилия лидерът на крайната левица Жан-Люк Меланшон. "Никой не иска реформите му и колкото повече дни минават, толкова по-голяма е опозицията срещу тях".

Днес имаше сериозни смущения в транспорта, като в Париж действаше само по един от всеки три високоскоростни влака и едва две линии на метрото работеха нормално. Съобщава се за голямо струпване на хора по една от основните линии на наземното метро в столицата.

Профсъюзът CGT съобщи, че поне три четвърти от работниците са излезли на протест в големите петролни рафинерии и складове за гориво на TotalEnergies. Компанията заяви, че броят им е далеч по-малък.

13 души са обвинени за заговор за убийството на Еманюел Макрон през 2018 г.

Членове на френска крайнодясна група са изправени пред съда заради заговор за убийството на президента Еманюел Макрон през 2018 г. по в...

Електроцентралите съобщиха за намалено производство, след като работниците стачкуваха в основната електрическа компания EDF.

Възрастта за пенсиониране във Франция е 62 години и е по-ниска от тази в повечето други страни от Западна Европа. Италия и Германия се стремят да увеличат официалната пенсионна възраст на 67 години, докато в Испания тя е 65, а в Обединеното кралство - 66 г.

Във Франция в момента на едно лице в пенсионна възраст се падат само 1,7 работници, които плащат в общия пенсионен фонд.

Икономистът проф. д-р Филип Агион заяви, че реформите са необходими, тъй като Франция има структурен дефицит от около 13 млрд. евро, а повишаването на пенсионната възраст ще спомогне и за увеличаване на заетостта. Правителството на Франция твърди, че предвидената реформа не подлежи на преговори.

ОЩЕ: "Акция Робин Худ": Френски профсъюз раздава безплатно газ и ток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа