Манипулира ли Путин Африка да скочи на бунт срещу Запада?

7272
Манипулира ли Путин Африка да скочи на бунт срещу Запада?
Снимка: Getty Images

Запада, начело с Франция, САЩ и Великобритания, се опитва да представи ситуацията в Нигер като "връщане" към политиката на военни преврати, извършени в много африкански страни.

Западните медии се опитват да свържат тези катаклизми с политическата и социална "изостаналост" на африканските страни. Превратът, извършен в Нигер при други обстоятелства, може да се счита за почти нормален и отношението на САЩ и Европейският съюз ще зависи от позицията на "революционерите" и свързаните с тях фактори.

Западът обаче не стои със скръстени ръце. Той започна да подготвя сили, за да върне ситуацията в Нигер в конституционен път. Франция вече следи изкъсо конфликта, а САЩ, Обединеното кралство и Европейският съюз се надяват да не се стигне до военна намеса, ако дипломатическите усилия не доведат до желаните резултати. Още: Експерт: Случващото се в Западна Африка е продължение на войната в Украйна

Нигер е най-бедната от бедните страни в Африка. Тя изнася за Европа и Франция ценни метали за ядрени реактори. Западът щеше да пренебрегне други обстоятелства, ако тези, които завзеха властта в Нигер, не бяха заявили, че страната повече няма да толерира кражбата на нейното богатство, бедността и престъпността, пише палестинското издание Al-Ayyam.

Но Франция, а с нея и целият Запад, гледа на този преврат по съвсем друг начин. Париж счита, че превратът в Нигер се е превърнал в естествено явление в светлината на провала на френската колониална политика в редица африкански страни (Мали, Буркина Фасо и Централноафриканската република). Макрон беше принуден да признае поражението си и да прекрати борбата срещу тероризма в региона. Бунтовете започнаха да се разпространяват в африканските страни като горски пожар.

Нов световен ред?

Катастрофата в Нигер е част от промяната на световния ред. Съотношението на силите непрекъснато се променя. Западът опитва да омаломощи Русия с помощта на Украйна, а тайванският режим не може да стане нито оръжие, нито дори глава на карфица, за да удари Китай.

Русия умело заобикаля Запада на всички континенти. И Владимир Путин прави примамливи предложения на различни страни, пряко свързани с техните национални интереси.

Ролята на Русия

Руският подход е манипулативен и много ефективен. Много страни в Африка и на други места смятат, че могат да разчитат на подкрепата на Москва. Превратът предизвика притеснения, че бившата френска колония може да се сближи с Русия, припомни Би Би Си. След превратите в съседните Мали и Буркина Фасо те установиха сътрудничество с Москва.

Финансираната от руското правителство военна групировка “Вагнер” поддържа присъствие в Мали. Намесата на частната армия беше свързвана с превратите в региона. Отношенията между основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин и руски президент Владимир Путин не са ясни след еднодневния бунт на Пригожин през юни. 

Китай, който има дълга история на сътрудничество с африканските страни и силни икономически връзки с тях, се придържа към руския подход в този континент.

Съединените щати се притесняват и за своите военни бази. Великобритания счита, че дните ѝ в Африка са преброени. По един или друг начин Русия ще присъства в този регион, което означава, че африканските страни ще имат избор. Още: Дояждат последните запаси от макарони: Сваленият президент на Нигер и семейството му са държани без храна

По-нататъшната ситуация ще се развие по следния начин: или вие напускате доброволно, или ние ще ви принудим да напуснете. Ако решите да използвате сила, тогава ще се сблъскате не само с новото ръководство в Нигер, но и с поне още три държави. И ако други държави в Африка ви подкрепят, тогава целият континент ще бъде погълнат от война.

Тези, които заеха властта в Нигер, питат: ще се решите ли на такава война в Африка?

Именно поради тази причина превратът в Нигер може да бъде началото на общо африканско въстание.

Автор: Абдел Маджид Суайлем

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари