ООН и ЕС предупреждават за нарастващо напрежение в Черна гора

18374
 ООН и ЕС предупреждават за нарастващо напрежение в Черна гора
Снимка: iStock/Guliver

Организацията на обединените нации (ООН) и Европейският съюз (ЕС) изразиха загриженост относно "нарастващото напрежение и реториката на разделение" преди интронирането на черногорския митрополит на Сръбската православна църква Йоаникий в неделя на 5 септември в Цетине.

"Призоваваме всички, особено тези, които имат авторитет и влияние, за пряк принос за успокояване на напрежението и изграждане на доверие", каза постоянният координатор на ООН Петер Лундберг от името на екипа на ООН в Черна гора.

Полша обвини Европейския съюз в изнудване

Полският министър на правосъдието в четвъртък обвини Европейския съюз в „изнудване“ за допускането, че фондовете за възстан...

Като държава членка на ООН Черна гора, каза той, показа силен ангажимент към приобщаване, зачитане на различните мнения и защита на правата на човека на всички.

„Това е момент за всички нас да си спомним колко е важно да приемем разнообразието и взаимното уважение в духа на тези общи ценности“, каза Лундберг.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ана Писонеро Ернандес по повод предстоящите събития в Цетине подчерта, че подбуждането на етнически и религиозни разделения и нетолерантност е опасно за безопасността и благосъстоянието на всички граждани. Тя каза пред медиите, че "широк междупартиен политически диалог, насочен към преодоляване на разделението, е от ключово значение за поддържане на стабилността в страната и напредъка по пътя към ЕС".

„Сега е моментът всички вземащи решения в Черна гора да докажат ангажимента си към европейския път и европейските ценности, да насърчат мира и толерантността и да работят заедно конструктивно, въпреки всички политически различия, в полза на гражданите и европейското бъдеще на страната“, подчерта Писонеро Ернандес.

Напрежението в Черна гора рязко се повиши заради обявеното интрониране, на което категорично се противопоставят черногорските национални организации, асоциации и почти всички опозиционни парламентарни партии, обявяващи граждански протести. Черногорският президент Мило Джуканович също обяви присъствието си на протестите за интронизацията на митрополит Йоаникий, като се очаква голям брой граждани да се съберат в Цетине. Президентът призова по-рано да не се настоява интронизацията на митрополит Йоаникий да се извърши в Цетинския манастир, а церемонията да се проведе в друг храм, припомня БГНЕС.

250 милиона европейци са ваксинирани срещу COVID-19

Европа е постигнала целта си и вече е ваксинирала напълно 70% от пълнолетното си население срещу коронавируса. Това съобщи днес в изявл...

Ръководителят на Центъра за сигурност (ЦБ) Далибор Шабан заяви, че сигурността в града се следи минута по минута и че "напрежението и насърчаващата словесна реторика са все по -налични" преди обявената интронизация на митрополит Йоанникий.

На 22 август в Цетине се проведоха протести заради интронизацията на Йоаникий Мицович за Черногорско-крайморския митрополит на Сръбската православна църква, припомня още БГНЕС. Противниците на религиозния акт настояват церемонията да се проведе на друго място в Черна гора или в седалището на Сръбската православна църква в Белград.

По-рано епископ Йоаникий заяви, че е роден в Черна гора и че не може да бъде окупатор на страната си, за което обвиняват Сръбската православна църква, Сърбия и него.

Министър -председателят на Черна гора Здравко Кривокапич свика днес заседание на Съвета за национална сигурност, на което се анализира настоящото състояние на сигурността. Кривокапич по-рано заяви, че няма да присъства на интронизацията на митрополит Йоаникий в Цетине, като заяви, че е възможна забрана на събитието, ако рисковете представляват опасност за гражданите.

Черногорско-крайбрежната епархия на Сръбската православна църква по-рано се отказа от събирането на вярващи в Цетине по време на интронизацията, но голяма церемония ще се проведе в Подгорица на 4 септември в църквата „Възкресение“. Обявено е присъствието на хиляди вярващи, богата културна и развлекателна програма, а подготовката е в ход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа