Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

15 май 2024, 18:05 часа • 7457 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан и сръбският президент Александър Вучич възнамеряват да посетят тежко ранения словашки премиер Роберт Фицо през следващите дни в болницата, където той бе транспортиран с хеликоптер. Това пише порталът "Вечерне новости".

Орбан заяви преди минути, че е шокиран от чудовищната атака срещу словашкия министър-председател. "Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!"

Още: Премиерът на Словакия е прострелян при опит за покушение (ВИДЕО) 

Стрелецът е известен писател

В същото време за мъжа, който се опита да убие Фицо, в информационните канали излязоха съобщения, че е 71-годишен мъж от град Левице в Западна Словакия. По непотвърдена информация става дума за известния писател Юрай Чинтула, привърженик на опозиционната партия "Прогресивна Словакия".

Той е стрелял със законно притежавано късоцевно оръжие.

Състоянието на Фицо

Фицо е откаран в университетската болница "Рузвелт" в Банска Бистрица.

От медицинското заведение заявиха, че жизнените му показатели са стабилизирани. Премиерът е бил в съзнание, когато е бил докаран в болницата. Предстои му операция. Следващите няколко часа ще са решаващи.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес