Папа Франциск: Войната в Украйна може би е била провокирана

4211
Папа Франциск: Войната в Украйна може би е била провокирана
Снимка: Getty Images/Guliver

Папа Франциск заяви, че инвазията на Русия в Украйна е била "може би провокирана по някакъв начин". Той си спомни за разговор в навечерието на войната, в който е бил предупреден, че НАТО "лае пред портите на Русия".

В интервю за йезуитското списание La Civiltà Cattolica, проведено миналия месец и публикувано във вторник, папата осъди "свирепостта и жестокостта на руските войски", но отказа да възприеме конфликта като борба между „добро срещу зло“.

"Трябва да се отклоним от обичайния модел на приказката за Червената шапчица, според който Червената шапчица е била добра, а вълкът - лош", казва той. "Появява се нещо глобално и елементите са много силно преплетени“.

Готви ли се папа Франциск да се оттегли от поста си?

Слуховете, които се разпространяват от началото на май, че папа Франциск може да обмисля оттеглянето си, бяха подхранени от съобщението...

Франциск добави, че няколко месеца преди войната се е срещнал с държавен глава, когото не назова, но описа като "мъдър човек, който говори малко“. „Той ми каза, че е много притеснен от това как се движи НАТО. Попитах го защо, а той ми отговори: "Те лаят пред портите на Русия. Те не разбират, че руснаците са империалисти и не могат да допуснат до тях да се доближи каквато и да е чужда сила".

"Ние не виждаме цялата драма, която се развива зад тази война. Война, която може би по някакъв начин или е била провокирана, или не е била предотвратена“, заяви папата, отказвайки да заеме страна в случая.

Папата заяви, че не е "пропутински настроен" и че би било погрешно да се твърди подобно нещо. Също така каза, че сметките на Русия за войната не са били правилни. "Руснаците мислеха, че всичко ще приключи за една седмица. Те се сблъскаха със смел народ, с народ, който се бори да оцелее и който има зад себе си история на такава борба“.

Във вторник сутринта понтификът публикува послание, в което се казва, че нахлуването в Украйна е нарушение на правото на страната на самоопределение.

Папата призова да не се използва зърното за оръжие

Папа Франциск призова за вдигане на блокадата върху износа на пшеница от Украйна, като заяви, че зърното не може да се използва като ор...

"Войната в Украйна сега се присъедини към регионалните войни, които от години вземат тежки жертви, сеят смърт и разрушения", казва той. "И все пак тук ситуацията е още по-сложна поради пряката намеса на една "свръхсила", целяща да наложи собствената си воля в нарушение на принципа за самоопределение на народите“.

„Преди няколко години обмислях идеята да кажа, че отчасти преминаваме през Трета световна война. За мен Третата световна война се води днес“, добави той.

Междувременно папа Франциск заяви пред La Civiltà Cattolica, че се надява да се срещне с руския православен патриарх Кирил - близък съюзник на Путин, който подкрепя войната в Украйна - по време на междурелигиозно събитие в Казахстан през септември.

Кирил се скара на Франциск, след като понтификът го призова да не се превръща в "олтарно момче" на Кремъл - в интервю за вестник Corriere della Sera. Кирил обвини папата, че е избрал "неправилен тон", за да предаде посланието си, като добави, че подобни забележки ще навредят на диалога между двете църкви. Двамата трябваше да се срещнат в Йерусалим през юни, но пътуването беше отменено заради продължаващата война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа