Парламентът не угоди на Миков да гласува срещу черните списъци на ЕС за Русия

1862
Парламентът не угоди на Миков да гласува срещу черните списъци на ЕС за Русия
Снимка: Gettyimages

Народното събрание отхвърли засилване на парламентарното сътрудничество между страните-членки на ЕС и парламентът на Русия, което трябваше да се изрази в премахване на черните списъци със санкции срещу руски граждани, предаде БГНЕС. В последния "черен списък" на ЕС влиза министърът на отбраната на Русия Аркадий Бакхин и зам.-министърът на отбраната Анатоли Антонов.

Предложението беше на БСП, но го подкрепиха едва 51 депутати, против се обявиха 37 и 47 се въздържаха.

Удължиха с 6 месеца действието на "черния списък" на ЕС срещу Русия

Европейският съюз обяви в четвъртък (10 март), че удължава с шест месеца рестриктивните мерки срещу 146 лица от Русия и Украйна и 37 ко...

„Държавният секретар на САЩ Джон Кери беше няколко пъти в Москва в последните месеци. Цяла Европа и светът разбира, че е необходим единен отговор на предизвикателствата на тероризма. В същото време има санкционни списъци, които затрудняват и осуетяват парламентарното сътрудничество”, подчерта лидерът на левицата Михаил Миков.

Той поясни, че поради тази причина и поради все по-голямото разбиране, че срещу тероризма трябва да има единен и общ отговор, БСП предлага проект за решение, който предвижда засилване на междупарламентарните контакти и предприемане на действия от страна на изпълнителната власт за отпадане на санкционните списъци на парламентаристи.

„Това решение ще бъде принос и към общото европейско решение. Такъв тип въпроси вече се дискутират и в Европа и в съвсем скоро време ще бъде решен този въпрос”, категоричен бе още Миков.

От своя страна и депутатът и външен министър в кабинета на Пламен Орешарски Кристиан Вигенин призова парламентът да даде шанс на парламентарния диалог между Русия и страните-членки на ЕС. Това, че беше блокиран парламентарният диалог е дългосрочен проблем, каза още Вигенин.

ЕС спира почти всички санкции срещу Беларус

Европейският съюз няма да продължи икономическите си санкции срещу 170 граждани на Беларус, включително и тези срещу авторитарния прези...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com