Пет варианта за бъдещето - Юнкер официално поиска ЕС да избира

20254
Пет варианта за бъдещето - Юнкер официално поиска ЕС да избира
Снимка: Getty Image/Guliver

Пет са сценариите за развитие на Европейския съюз, които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи днес (1 март) пред Европейския парламент. Сценариите са описани в т.нар. бяла книга на ЕС. Тя ще бъде представена на вниманието на Европейския съвет и всички страни-членки на 25 март в Рим, когато се навършват 60 години от подписването на Договора от Рим, с който се полага фактическото начало на Европейския съюз такъв, какъвто го познаваме.

Като грубо описание петте сценария за бъдещето на ЕС са следните - „продължава така, както досега“, „нищо друго, освен единен пазар“, „тези, които искат да правят повече, правят повече“, „да се прави по-малко, но по-ефективно“ и „да правим много повече заедно“, коментира Politico.

Бялата книга започва с увод, в който се признават основните проблеми, разтърсващи основите на ЕС – мигрантската криза, разделението на еврозона и страни извън валутния съюз на ЕС, както и Brexit. Според различна непотвърдена информация от ЕК искат страните-членки сами да изберат един от петте сценария, а не да прехвърлят основната отговорност на Брюксел.

Първи сценарий – да продължим както досега

Марин льо Пен иска края на ЕС

Кандидатът на крайната десница за президент на Франция Марин льо Пе, коментира, че ЕС трябва да се разпадне защото не функционира прави...

Според този сценарий са необходими леки промени, за да се поддържа курса. Брюксел се опира на презумпцията, че страните-членки ще са готови да се обвържат още повече с концепцията „единен пазар“, както и да погледнат към някакво общо бъдеще по отношение на военната сфера и всички в ЕС „да говорят в един глас“ по отношение на външната политика. Граничната охрана обаче ще остане главно в ръцете на съответните национални власти.

В сценария безпокойство буди словосъчетанието „европейците ще могат в общи линии да пътуват свободно, без да бъдат спирани за гранична проверка“, което навява мисли, че Шенгенската зона ще си остане непристъпна за някои граждани на ЕС.

Втори сценарий – нищо друго, освен единен пазар

Според ЕК в този вариант ще е лесно да се вземат решения, но много трудно да се изпълняват колективно. Причината – липсата на единно управление на макрофинансово ниво, каквото в момента има в еврозоната. Това може да предизвика повече бюрократични пречки пред движението на капитали и работна ръка – например проверки по границите.

Трети сценарий – тези, които искат да правят повече, правят повече

ЕС глоби Австрия с близо 30 млн. евро заради неверни статистически данни

ЕС глоби Австрия с почти 30 милиона евро заради подадени неверни статистически данни. Причина е „сериозна небрежност“ на ...

Тук става въпрос за т.нар. разделяне на коалиции – групи от държави вътре в ЕС, които се обединяват в преследване на общи цели и задоволяване на общи интереси. Според ЕК това неиминуемо ще доведе до различни права за различните граждани на ЕС, но пък очаква да има задълбочаване на развитието на единния пазар. Възможно е обаче да има съюзи във военната област между различни членове на ЕС, а това ще доведе и до други разлики.

Четвърти сценарий – да правим по-малко, но по-ефективно

В случая да се прави повече, но в по-малко области, като бъдат извадени на преден план приоритетни области за сметка на други. Такъв приоритет би била обща охрана на границите, обща външна политика и създаване на единна европейска армия. Иновациите също са считани от Брюксел като приоритетно поле.

Пети сценарий – да правим повече заедно

Най-общо казано – федерация. ЕС ще набира повече средства чрез данъци, еврозоната ще бъде завършена като общ икономически и финансов съюз и ще има единна, европейска политика в областта на търговията и външните отношения. Ще има повече власт и по-бърз темп на решения, вземани от Брюксел, но ЕК признава, че е възможно части от европейското общество да се отчуждят, защото не вярват, че ЕС трябва да отнема суверенитет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа