По следите на Путин. Замесен ли е Кремъл в оставката на Марио Драги?

8412
По следите на Путин. Замесен ли е Кремъл в оставката на Марио Драги?
Снимка: Capital Economics

В последните политически събития в Италия, кулминирали в оставката на вече бившия премиер Марио Драги, могат да бъдат открити немалко следи от близки до руския президент Владимир Путин лица. Това пише Федерико Фубини, главен редактор на Corriere della Sera в свой материал.

Когато Русия нападна Украйна в края на февруари, Драги реагира решително - подкрепи санкциите срещу Русия и предложи политическа, финансова и военна помощ на Украйна. Но за да направи това, на него му се наложи да преодолее съпротивата от страна на популистките партии в рамките на собствената му управляваща коалиция, а именно „Движение пет звезди“, водено от бившия премиер Джузепе Конте, и партията „Лига“ на Матео Салвини. И докато войната се разрастваше, недоволството на тези пропутински сили също растеше, пише журналистът.

Явно виждайки в това своя шанс, руското посолство в Рим вече от няколко месеца ухажва Салвини. През май дори му купиха самолетен билет до Москва за „мисия за мир“ (за което той не си направи труда да информира Марио Драги), продължава Фубини. Заради общественото възмущение това пътуване беше отменено в последния момент.

В дните преди оставката на Драги, бившият премиер и дългогодишен личен приятел на Путин Силвио Берлускони проведе минимум един телефонен разговор с руския посланик. А през май член на партията „Форца Италия“ на Берлускони, както и високопоставен руски дипломат, според излезлите съобщения, са разпитвали представител на „Лига“ кога Салвини възнамерява да прекрати подкрепата си за правителството на Драги.

Всичко това ни е известно, пише Федерико Фубини, защото политическата система на Италия е твърде хаотична и пълна с аматьори, за да бъде наистина непрозрачна. Много партии и политици просто нямат необходимата дисциплина, за да пазят в тайна своите машинации. Затова най-вероятно в бъдеще ще станат известни още подробности за руските опити да се ускори оставката на Драги.

В подобни действия няма нищо ново, пише журналистът и изброява няколко такива случаи. През 2018 г. представители на партия „Лига“ пътуваха до Москва в опит да си издействат руско финансиране. А в началото на 2020 г. правителството на Конте позволи на Путин да изпрати в Италия голяма военна мисия под претекст, че предоставя хуманитарна помощ по време на пандемията. Имайки предвид всички тези подозрителни случаи в миналото, италианските политически наблюдатели ни най-малко не се съмняват, че Кремъл е оказал натиск върху своите италиански проксита, за да отстранят правителството на Драги от пътя му.

Добре известно е, че Кремъл се намесва в западната демократична политика, продължава италианският журналист. Сред примерите са намесата в референдума за Брекзит през 2016 г. и президентските избори в САЩ, както и финансирането на крайнодесния „Национален фронт“ на Марин Льо Пен във Франция. Няма причина да се смята, че Путин не използва подобна тактика и в Италия, предвид възможността му по този начин да посее раздори в Европейския съюз.

Италиански прочит: Италия, както Франция, е склонна на отстъпки пред Путин за Украйна

Италианският премиер Марио Драги призова за разрешаване на украинската криза чрез преговори, пише изданието Nicola Porro. То е създаден...

Твърди се, че частната военна компания „Вагнер“, свързана с Путин и неговия приближен бизнесмен Евгений Пригожин, която набира военни наемници, участва в организацията на бежанския поток от Либия, където оперира, към Италия. Това дава на Салвини извинение да води кампания с обичайната си антиимиграционна платформа преди предсрочните избори през септември. И тук отново няма нищо ново, отбелязва журналистът. Беларус използва същата стратегия срещу Полша и Литва миналата година и едва ли има съмнение, че това стана възможно с мълчаливото съгласие на Путин.

Последните проучвания на общественото мнение в Италия показват ясно предимство на предстоящите избори на крайнодясната коалиция, включваща „Лига“, „Форца Италия“ и партия „Братя на Италия“, водена от Джорджи Мелони. Но тепърва предстои да се види как явната роля на Русия в оставката на Драги ще се отрази на изборите. Публикуваните до момента факти наистина предизвикаха обществено вълнение, макар че проблемът бързо отстъпи на заден план.

Все пак последните проучвания показват, че Путин е доста непопулярен в Италия - 56% от италианците смятат, че Русия е отговорна за войната в Украйна. Но италианците, подобно на другите народи, когато гласуват, се интересуват много повече от „хляба с маслото“ отколкото от международните интриги, пише журналистът. А тук крайнодясната коалиция е готова да предложи на всекиго по нещо. Проруските гласоподаватели могат да гласуват за „Лига“ или „Форца Италия“, докато тези, които са прозападно настроени, могат да изберат „Братя на Италия“, които сега уверено водят в анкетите.

Не е ясно как би изглеждала външната политика на Италия, ако зависеше от лидерката на „Братя на Италия“ Джорджи Мелони. Ще следва ли тя политиката на Драги в прилагането или дори затягането на санкциите срещу Русия? Вероятно тя ще бъде много по-малко склонна да го прави. Италианският журналист припомня, че в началото на пролетта Мелони не само твърдеше, че Италия трябва да получи „компенсация“ от ЕС заради санкциите, но също така каза, че САЩ не бива да очакват Италия да служи като „работен кон на Запада“, като намалява своя износ за Русия.

При всички случаи едно е ясно, заключава Федерико Фубини - Кремъл несъмнено гледа на перспективата за правителство на Мелони, Салвини и Берлускони с много надежда и радост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа