Politico: ЕС е готов да използва най-мощното си оръжие срещу "Газпром"

13838
Politico: ЕС е готов да използва най-мощното си оръжие срещу "Газпром"
Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) търси начини как да направи така, че хем европейците да не замръзнат тази зима, хем да накара Русия, от която изглежда това зависи в най-голяма степен, да се съгласи на възможно най-много отстъпки. Затова ЕК е решила да прибегне до "най-мощното си политическо оръжие - антимонополно разследване срещу "Газпром", пише Politico.

Заплашването на руския президент Владимир Путин с огромна глоба за нарушаване на антимонополното право в миналото даде ефект, така че защо да не опитаме отново, пише изданието.

4 пъти по-евтин газ от Азербайджан спрямо руския: Купуваме само 35% от възможното

Председателят на КЕВР Иван Иванов буквално "се изпусна" и каза колко природен газ внасяме от Азербайджан в момента. Годишно внасяме 350...

Европейският комисар по енергетика Кадри Симсон заяви на министрите на енергетиката на ЕС във вторник, че антитръстовият орган на ЕК е започнал да събира материали, които, ако разследването бъде успешно, ще позволят да се обвинят основните доставчици на газ за Европа в покачването на цените на този важен ресурс на Стария континент. Съответно на доставчиците бяха изпратени списъци с въпроси, на които следва да отговорят. Кадри Симсон не спомена имена, но за никого не е тайна, че основната цел на европейските чиновници е руският доставчик „Газпром“, който осигурява над 40% от целия европейски внос на газ. Politico припомня, че между 2012 и 2018 г. продължи един от най-големите антитръстови процеси в историята на обединена Европа. И въпреки че той не приключи с глоби от милиарди долари за „Газпром“, както настояваха Полша и Литва, тогава „Газпром“ трябваше да промени радикално бизнес модела си в Централна и Източна Европа.

Сега Полша, недоволна от това, че преди три години „Газпром“ доста леко се отърва, поде нова офанзива. Русия е обвинена в манипулиране на цените на газа за Европа тази есен, което според поляците е довело до енергийна криза.

От една страна, отбелязва Politico, Москва отхвърля обвинението, че използва газа като геополитическо оръжие, но от друга страна намеква, че може значително да увеличи доставките, ако Брюксел одобри газопровода "Северен поток 2".

Кадри Симсон недвусмислено заяви на срещата на министрите на енергетиката на ЕС, че Европейската комисия ще проучи внимателно всички данни за манипулиране на цените на газа. Юристите са единодушни, че основното оръжие на ЕК в борбата срещу Москва остава антимонополното законодателство на обединена Европа. По-специално, това бяха думите на експерта по антимонополно право от адвокатската кантора Linklaters Натура Грасия.

Според друг експерт по антимонополно право, Алън Райли, който по-рано е бил съветник на полски и украински енергийни фирми, са налице достатъчно основания и факти, за да започне разследване на дейността на „Газпром“ и компанията да бъде обвинена в злоупотреба с монополното си положение при доставките на газ за Европа.

Газът с доставка за ноември за Европа поевтиня след обещание на Путин

Цената на ноемврийските газови фючърси в Европа падна с 3% след изявлението на руския президент Владимир Путин, че "Газпром" е готов да...

Разбира се, едно пълномащабно разследване на ЕК ще се проточи твърде дълго и по никакъв начин няма да помогне на европейците да не замръзнат тази зима. Изданието припомня, че предишното разследване срещу руския газов гигант продължи седем години. От друга страна, според Politico, може би в Брюксел се надяват, че дори едни обикновени разговори относно предстоящо разследване ще направят „Газпром“ по-сговорчив и склонен на отстъпки.

ЕК може да глоби нарушителя до 10% от годишния му оборот. През 2018 г. не се стигна до максималното наказание, но „Газпром“ все пак беше принуден да коригира политиката си в Централна и Източна Европа. Газовият гигант спря да подписва договори, които забраняват на източноевропейците да препродават руски газ на съседни страни, както и нямаше право да включва в договорите клаузи, които изключваха конкурентите му.

Европейският натиск напълно се подкрепя от САЩ. Старши съветникът на Държавния департамент на Съединените щати по глобалната енергийна сигурност Амос Хохщайн, например, заяви, че след като Москва е обявила, че Русия има достатъчно газ за увеличаване на доставките през "Северен поток 2", то този допълнителен газ може също да бъде изпомпван през вече действащите газопроводи, включително през Украйна.

Един от основните текущи проблеми на „Газпром“, според Politico, са клаузите в дългосрочните му договори с европейските купувачи, които обвързват цените на европейския газ с цените на свободния спот пазар. Ако „Газпром“ доставя допълнително газ на пазара, той ще намали цените не само на открития пазар, но и в тези дългосрочни договори, което, разбира се, не е изгодно за руския доставчик.

Всяко дело срещу „Газпром“ би усложнило многото схеми и видове договори, по които той продава газ за Европа. През 2012-2018 г. в основата на делото беше обвинението, че компанията по различни начини принуждава купувачите да подписват неизгодни за тях договори. Сега най-вероятно ще става дума основно за лимита на доставките на отворените пазари. В този случай ще бъде по-трудно да се докаже вината на доставчика.

ЕК подкрепя идеята да не се обвързват цените на газа и тока в Европа

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон подкрепи предложението на Франция за отмяна на обвързването на цените на еле...

Джак Шарпълс, анализатор в Оксфордския институт за енергийни изследвания, отбелязва, че миналата година ситуацията е била диаметрално противоположна – цените на газа достигнаха многогодишни дъна поради ниското търсене на синьо гориво. Той смята, че в съществуващите договори „Газпром“ няма задължение да доставя допълнителни обеми газ за Европа.

„Контрастът между 2020 и 2021 г. не би могъл да бъде по-голям: миналата година, когато европейското търсене намаля и цените бяха рекордно ниски, Европа нямаше проблем доставките по договорите й с „Газпром“ да бъдат индексирани, а европейските компании бяха щастливи да се възползват от гъвкавостта, която договорите им позволяваха, за да вземат по-малко газ от "Газпром". Една година по-късно, при рекордно високите цени, въпреки че бихме искали „Газпром“ да предлага повече количество на европейския пазар, трябва да помним, че той всъщност не е длъжен да го прави", поясни Шарпълс.

Русия от своя страна обяснява, че доставките на газ са намалели през 2021 г. в сравнение с предишни години, тъй като „Газпром“ все още не е запълнил напълно собствените си хранилища. Европа не е склонна да вярва на тези обяснения и смята, че „Газпром“ просто се опитва да максимизира печалбите си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа