Полша планира да разпусне дисциплинарната камара за съдиите и да продължи с реформите

1222
Полша планира да разпусне дисциплинарната камара за съдиите и да продължи с реформите
Снимка: iStock/Guliver

Полското правителство предаде на Европейската комисия отговор по спорния въпрос относно функционирането на Дисциплинарната камара на Върховния съд в страната и съобщи, че я разпуска. Това става ясно от разпространено изявление на правителствената информационна служба, предаде БГНЕС.

Полша ще продължи с реформата в съдебната система. Планира се да бъде закрита дисциплинарната камара в сегашния ѝ вид“, се казва в посланието. Подчертава се, че полското правителство не разполага с инструменти, които биха могли да спрат дейността на камарата, без при това да се накърни независимостта на съдебната власт.

Властите в страната информираха също ЕК, че на основание решението на Конституционния съд, Варшава е изпратила в Съда на ЕС искане за отмяна на решението за наложените ограничителни мерки върху дейността на дисциплинарната камара.

Полша отзова посланика си в Израел

Посланикът на Полша в Израел е отзован за неопределен период, съобщи външното министерство на европейската страна в понеделник, в допъл...

Припомняме, че на 15 юли Съдът на Европейския съюз постанови, че основната част от съдебната реформа в Полша " е несъвместима" с правото. По този начин институцията даде допълнителен тласък на конфликта, който може да доведе до финансови санкции срещу страната.

"Полша не е изпълнила задълженията си съгласно законодателството на ЕС", се казва в решението на съда във връзка с оспорваната реформа относно дисциплинарни дела срещу полски съдии.

Полският закон за реформа на съдебната система, който влезе в сила през февруари миналата година, пречи на съдиите да отнасят правни въпроси до Съда на ЕС и създава орган, който се произнася за независимостта на съдиите, без да се зачита правото на ЕС.

Създадена бе и "дисциплинарна камара" за надзор на съдиите от Върховния съд, с правомощието да свали имунитета им, за да им бъде повдигнато наказателно производство или да намали заплатите им.

„Право и справедливост“ разчита на бивш рокаджия да остане на власт

Бивш рокаджия, който някога беше начело на група, наречена Breasts („Гърди“ – бел. ред.), се очерта като малко вероят...

Решението на Съда на ЕС бе взето ден след като същият съд нареди на Полша да прекрати всички дейности на „дисциплинарната камара“.

Конституционният съд на Полша се противопостави на ЕС, като постанови, че временните мерки от Съда на ЕС срещу съдебните реформи в Полша са противоконституционни

Според говорителя на правителството Пьотър Мюлер, решенията на Съда на ЕС са опит да се предоставят правомощия на институциите на ЕС отвъд предоставеното им в договорите.

Междувременно комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс определи 16 август за краен срок, до който Полша трябва да изпълни решение на Европейския съд за разпускане на дисциплинарната камара. За неизпълнение на изискванията Полша рискува да получи финансови санкции. , ТАСС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа