Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Португалия дава 126 млн. евро за военна помощ на Украйна (СНИМКИ)

28 май 2024, 21:53 часа • 1395 прочитания

Володимир Зеленски и португалският премиер Луис Монтенегро подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност, предаде БГНЕС. По силата на споразумението Португалия ще отпусне най-малко 126 млн. евро военна помощ за Украйна през 2024 г.

"Благодарен съм на министър-председателя Монтенегро, на неговото правителство и на португалския народ за непоколебимата им подкрепа за Украйна".

Това заяви в социалната мрежа Х украинският президент Володимир Зеленски.

"Португалия потвърждава участието си в коалицията F-16 и военноморската коалиция, както и в програмите за доставка на артилерийски боеприпаси, разминиране и морска сигурност. Споразумението предвижда сътрудничество в отбранителната индустрия, разузнаването, борбата с дезинформацията и други области", съобщи украинският президент. Още: Белгия ще достави 30 изтребители F-16 на Украйна, първите пристигат още тази година (ВИДЕО) 

"В политическата сфера Португалия за пореден път потвърждава подкрепата си за Формулата на мира, изправяне на агресора пред правосъдието, засилване на санкциите срещу Русия, връщане на украински деца, отвлечени от Русия, както и работа по създаването на механизъм за компенсиране на щети, причинени от руската агресия", посочи Зеленски. Още: ООН продължава да счита Зеленски за легитимен президент на Украйна

По думите му Украйна и Португалия ще координират и засилят съвместните действия, насочени към подкрепа на страната по пътя й към членство в НАТО.

Португалия става 12-ата страна, която подписва такова споразумение, заедно с Белгия, Испания, Великобритания, Германия, Франция, Дания, Италия, Канада, Нидерландия, Финландия и Латвия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес