Позициите на Тръмп и администрацията му за Керченския проток леко се различават

2397
Позициите на Тръмп и администрацията му за Керченския проток леко се различават
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп смята, че трябва да се изясни дали Украйна е предупредила Русия за преминаването на нейните кораби от Черно в Азовско море през Керченския проток и призова Париж и Берлин да вземат участие в процеса, предаде БГНЕС, цитирайки изявление на Тръмп пред The New York Post.

"Имаше въпрос – имало ли е предупреждение? Украинските кораби дали ли са знак, че преминават? Защото, смятам, че те са имали система. Тя е работила", каза Тръмп.

България поиска от Русия да освободи арестуваните украински моряци

Действията на Русия срещу Украйна в Керченския проток са недопустими. Това е заключението на ръководения от премиера Бойко Борисов Съве...

Той също така отбеляза, че на него "не му е харесало" задържането на три украински кораба и призова Германия и Франция да се включат в решаването на ситуацията около събитията в Керченския проток. Но американският президент не уточни какви именно действия очаква от Берлин и Париж.

Тръмп ще вземе решение дали да се срещне с руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, след като получи пълен доклад за събитията в Украйна и Черно море. Той повтори, че не изключва възможността да отмени срещата си със стопанина на Кремъл.

САЩ обсъждат ответни мерки в Черно море

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обсъжда възможни варианти на ответни мерки на ситуацията около Керченския проток. Това заяви специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър.

"Търсим пътища за урегулиране на настоящата криза и оказване на натиск върху преговорите с цел да се върнем към политическо решение", заяви американският дипломат. Волкър е на мнение, че "действията на Русия явно имат незаконен характер". "Освен това, не е имало обстоятелства, които могат да оправдаят обстрела на украинските кораби и ареста на моряците", смята той.

Тръмп мисли дали да не се среща с Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че може да отмени планираната среща в рамките на събирането на Г-20 в Аржентина с руския си...

Позицията на Европейския съюз

Европейският съюз възнамерява да действа в координация с международните партньори във връзка със ситуацията в Керченския проток. Това се казва в изявление на ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини.

"ЕС и занапред внимателно ще следи развитието на ситуацията и е изпълнен с решимост да действа в тясна координация с международните партньори", се посочва в комюникето. В него се казва, че "ЕС е изключително загрижен във връзка с опасното нарастване на напрежението в Азовско море и Керченския проток през последните дни".

"Ние сме разтревожени от използването на сила от Русия, което на фона на усилващата се милитаризация в региона е неприемливо. ЕС очаква, че Русия ще осигури безпрепятствено и свободно преминаване през Керченския проток в Азовско море и излизането от него в съответствие с международното право", подчертава Могерини. Тя още веднъж призова страните към сдържаност. "Призоваваме всички да проявят максимална сдържаност и незабавно да деескалират ситуацията. В тази връзка настоятелно призоваваме Русия безусловно и незабавно да освободи заловените кораби, техните екипажи и оборудване", добавя Могерини.

Ердоган иска да е посредник

Палитрата на руско-украинската криза - разговори на високо ниво и предупреждение за химическо оръжие

Турбуленцията относно събитията в Керченския пролив, довели до задържането на три украински военни кораба от руския военноморски флот п...

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи своята страна като посредник за разрешаване на инцидента с украинските кораби в Керченския пролив. "Обсъдихме с Русия и Украйна ситуацията, какво може да бъде направено и дали можем да играем ролята на посредник“, каза той, цитиран от Анадолската агенция.

По-рано източник на ТАСС от канцеларията на турския президент информира, че Ердоган е провел преговори с президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Порошенко. "Той е изслушал позициите на двете страни във връзка с инцидента в Черно море и е отбелязал важността създалата се ситуация да се разреши по дипломатически път", казал източникът.

Пресслужбата на Кремъл също съобщи за преговорите между Путин и Ердоган. От там отбелязаха, че "в контекста на провокирания от киевските власти опасен инцидент в района на Керченския проток са се обменили мнения по въпросите на стабилността и сигурността в Черноморския регион".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Заради признаци на тероризъм": Убиха радикализиран тийнейджър в Австралия

Съветник по национална сигурност на САЩ очаква нова украинска контраофанзива през 2025 г.

Президентът на Китай започва европейска обиколка

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа