Пригожин се държи като президент на Русия – какво мисли Путин? (ВИДЕО)

4893
Пригожин се държи като президент на Русия – какво мисли Путин? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин продължава линия на поведение, която подсказва аспирации да атакува поста на президент на Русия. Това заключение прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Поредният сигнал – интервю на Пригожин пред Russia Today, РИА Новости и собствената му Федерална новинарска агенция, което е взето на 14 март, но бива публикувано сега. В него Пригожин в огромна степен имитира издирвания за военни престъпления от Международния наказателен съд руски диктатор Владимир Путин. И като поза, и като обстановка, и като аранжимент хореографията на интервюто постоянно препраща към поведението на Путин пред камера. Това е поведение, което подсказва, че или Пригожин внушава, че може да е на мястото на Путин, или го иронизира, коментират от ISW.

Линията на поведение на руския олигарх е отдавна видима – намеци как ще става президент уж на Украйна, дори оспорване на наративи спрямо Украйна като този с нацизма и как Русия воюва директно с НАТО, които лично Путин поддържа:

Пригожин се изхвърли: Ще се кандидатирам за президент на Украйна (ВИДЕО)

ОЩЕ: Пригожин омекна пред Шойгу, говори как изглежда нямало нацизъм в Украйна (ВИДЕО)

"Поведението на Пригожин в последно време, независимо от намеренията му, прокарва наратив в руското общество, че самият Пригожин има по-голям политически апетит в Русия", заключва ISW. А бившият силов министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на доживотен затвор на първа инстанция в Хага заради свалянето на полет MH17 Игор Гиркин иронизира, че Пригожин е като Гай Юлий Цезар, но наобратно – Цезар първо е постигнал военни успехи, след това политически, докато Пригожин още се мъчи с Бахмут. Дали е така – ВИЖТЕ ИНТЕРВЮТО на Пригожин.

Украинската контраофанзива и бойните действия

И докато по-голям отзвук в мейнстрийм медиите има материалът на The Guardian на база руски източници за вечеря от частен характер с хора от руския елит, на която говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е предупредил, че войната с Украйна ще е много дълга, в руското пространство в Телеграм също излизат интересни неща, подсказващи минорно настроение.

Първи пример – руският телеграм канал "Двама майори" вече коментира как украинците трупат тежка военна техника при река Днепър и се готвят да я форсират. Това би означавало атака през Херсонска и Запорожка области, директно в посока Крим по най-прекия възможен път. Дали обаче действително ще се случи така или говорим за операция по отвличане на вниманието е друг въпрос. Факт е, че за поредна нощ в окупирания Мелитопол, който е един от най-големите градове в Запорожка област, държан от руснаците, пак имаше взривове и има данни за ударена руска военна инфраструктура:

Втори пример – информация отново в руското пространство в Телеграм от разказ на неидентифициран мобилизиран, според който руски генерал дошъл на предна линия и за да мотивира войниците да се бият по-самоотвержено, си свалил панталоните и показал ясните на всички възвратно-постъпателни движения при правене на полов акт. Това ще ви се случи, като дойдат украинците, ако не победим – така картинно обяснил ситуацията висшият руски военен.

(КАРТА: СЕРИЯ С ВИДЕА ПО МЕСТА И ДАТИ на градски боеве в Бахмут) Междувременно в Бахмут продължава да е горещо. Според оценка на ISW, руснаците контролират около 65% от града, като сега насочват основните си усилия в това да консолидират всички позиции, на които са стъпили в северната, северозападната и западната част на града, както и да атакуват към административния център. Комплексът АЗОМ в индустриалната зона на север изглежда в по-голямата си част е под руски контрол (лидерът на т.нар. ДНР Денис Пушилин говори за около 70%, има данни за боеве вече в близост до Двореца на културата, като от няколко дни битки има и при централния пазар, а руски военни блогъри твърдят, че на няколко места през река Бахмутка вече има възможност да се преминава лесно и руските сили я използват, за да пренесат боя с идеята да завземат най-после западната част на града и да го подчинят:

(КАРТА) На северния фронт на Бахмут нищо ново – руснаците не могат да минат през украинските позиции при Орехово-Васильовка (11-12 километра северозапад от Бахмут) и Богдановка (5-6 километра север-северозапад от Бахмут). Това се потвърждава както от сутрешната сводка на украинския щаб, така и от сводката на популярния руски телеграм канал "Рибар", свързан с финансиране от Евгений Пригожин.

От юг, руснаците така и не могат да превземат Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), да прекъснат изцяло движението по път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут и да гледат вече уверено към блокада на Бахмут и от запад, което ще значи ефективно обкръжаване на града. Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати коментира, че в последните 3 дни има прегрупиране на руски сили в Бахмут и е възможно някои части да се изтеглят, за да се включат в атаката срещу Авдеевка, в тила на град Донецк. Но от ISW коментират и друго - че такова прегрупиране означава изтощение на ЧВК Вагнер и замяната на техни войници с войници от редовната руска армия, което подсказва възможност за увеличение на темпото на атаки и осигуряването на нови териториални завоевания за руснаците в Бахмут.

(КАРТА) При Авдеевка също е горещо, но поне засега няма данни за голям руски пробив, който да застрашава града. Украинският щаб посочва като удържани позиции на северозапад Степово (7 километра северозападно от Авдеевка), както и Новокалиново, което е атакувано де факто за пръв път в такъв мащаб от руснаците. От юг руснаците още атакуват Маринка безуспешно – над една година, при Пръвомайско също е отблъсната руска атака. При Угледар (Въгледар, Вухледар) продължават позиционните битки.

(КАРТА) В Луганска област изглежда темпото на руските атаки съвсем спадна в близост до Кремена – Диброва (5 километра югозападно от града) и парка Серебрянка. Билохоривка е гореща точка – на 10 километра южно от Кремена, но руснаците не постигат нищо там. Според полковник Черевати, по линията Сватово – Кремена за изминалото денонощие е имало 13 пехотни сблъсъка, а руснаците страдат от липса на достатъчно тежка военна техника, макар че някои от най-добре подготвените им войници са на този фронт.

ОЩЕ: Руснаците търсят усилено виновници за провалите си в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com