Продават ли германски компании вещества за биологични оръжия на Русия?

1637
Продават ли германски компании вещества за биологични оръжия на Русия?
Снимка: Getty images

Германски митничари нахлуха в мрежа от компании, заподозрени, че продават на Русия химически вещества и техните прекурсори, които биха могли да се използват за производство на химически и биологични оръжия.

Според документите, свързани с разследването, известната германска компания Riol Chemie GmbH е извършила повече от 30 доставки на химикали и лабораторно оборудване за руската "ХИММЕД" през последните три години и половина - без разрешения за износ. "ХИММЕД" е търговец на едро на такива стоки, а руските медии съобщават, че сред клиентите му са военни и разузнавателни служби.

"Днес бяха изпълнени седем заповеди за претърсване в Бремен, Бремхафен, Остерхолц и Констанц", заяви във вторник говорител на прокуратурата в Щаде, на половин час път западно от Хамбург. "На място има 50 служители. Операцията е за предполагаеми нарушения на Закона за външната търговия", каза той пред Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).

Прокуратурата отказва да даде допълнителни коментари, но в документите, свързани с разследването, които OCCRP са получили в рамките на съвместно разследване с участието на NDR, Westdeutscher Rundfunk и Süddeutsche Zeitung, се твърди, че Riol Chemie GmbH е доставяла химикали, които биха могли да се използват за производство на оръжия, включително иприт.

В документите, предоставени на OCCRP, се казва, че разследващите проучват потенциална продажба на прекурсор за "Новичок" - нервнопаралитичното вещество, използвано при опита за убийство във Великобритания през 2018 г. на бившия руски агент Сергей Скрипал, както и в атаката срещу руския опозиционер Алексей Навални.

Руските документи за обществени поръчки, с които се е сдобила OCCRP, показват, че през 2016 г. Криминалистическият институт на ФСБ е сключил договор с руската компания "ХИММЕД". ФСБ - руската разузнавателна агенция, която е поела много от задълженията на КГБ от епохата на Студената война - е обвинена в опит да използва "Новичок", за да убие сега намиращия се в затвора Навални.

Полша ще иска от Германия $1,32 трлн. репарации заради Втората световна война

Полша ще поиска от Германия репарации на стойност 1,32 трилиона долара – на толкова Варшава оценява загубите си от Втората светов...

Получените от OCCRP данни от руския корпоративен регистър разкриват допълнителни връзки между Riol Chemie GmbH и "ХИММЕД". Бившият управляващ директор на Riol Chemie е бил съсобственик на същото дъщерно дружество на "ХИММЕД", което е получавало доставки на химикали, разследвани от германските власти. Настоящият управляващ директор на Riol Chemie преди това е бил директор на същото руско дъщерно дружество. Нито една от двете компании не е коментирала случая.

След опита за убийство на Навални през 2020 г. Министерството на търговията на САЩ наложи ограничения върху износа на 14 компании, сред които именно Riol Chemie и "ХИММЕД". По това време една от агенциите в министерството, занимаваща се с казуса, заяви, че е загрижена относно пратки, съдържащи вещества, за които се предполага, че са "предназначени за определени крайни употреби на химически и биологични оръжия" в Русия. Ограниченията на Вашингтон, не бяха наложени в Германия и в ЕС.

Според документите, свързани с разследването, предизвикало обиските в Германия този вторник, веществата, изпратени в Русия от Riol Chemie GmbH, се считат за "двойна употреба", което означава, че могат да се използват както за граждански, така и за военни цели. Някои от химикалите могат да се използват например за анализ на вода, но според експерти дори малки количества от тях имат потенциала да бъдат опасни.

"Това са токсини, които се регулират от Конвенцията за забрана на химическите оръжия", казва Мирко Химел от Изследователската група за контрол на биологичните оръжия към Хамбургския университет. Той добавя, че "тези вещества потенциално биха могли да се използват като химически бойни агенти".

Според Химел веществата не са били доставени в достатъчно големи количества, за да се предположи, че биха могли да бъдат използвани директно за програма за химическо или биологично оръжие, но е възможно да са били използвани за започване на местно производство. Обичайно е да се използват малки количества като "референтно вещество" за сравнение с местното производство, обяснява той.

Рекордната инфлация в Германия засилва очакванията ЕЦБ да предприеме по-голямо вдигане на лихвите

Инфлацията в Германия за месец август удари близо 50-годишен връх, като надмина рекорда от май тази година. Това засилва очакванията ЕЦ...

Въпреки шантажа на Кремъл: Германия съкрати руския газ под 10%, а хранилищата са пълни

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че поставените от правителството цели за запълване на газохранилищата са постиг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа