Професор от Йейл: руската икономика се сви под тази на Чили

4559
Професор от Йейл: руската икономика се сви под тази на Чили
Снимка: iStock

Всички ключови сектори на руската икономика са в упадък, търговията се е сринала с 65%, а данните за БВП на страната са недостоверни, защото се подават от Росстат, казва за ДВ Джефри Зоненфелд от университета в Йейл. Ето какво още заяви той:

Професор Зоненфелд, руската икономика се е свила само с 2,1% през 2022 г., макар през април Световната банка да бе прогнозирала спад от 11 процента. През тази година МВФ дори очаква БВП на Русия да нарасне, макар и минимално - с 0,3 процента. Справя ли се Русия успешно със санкциите?

За да не се окаже Финландия в същата ситуация като Украйна

Мина Оландер е експерт във Финландския институт за международни отношения. ДВ разговаря с нея за подготовката на Финландия за членствот...

Данните на Световната банка и МВФ, на които се позовавате, са напълно погрешни. Те са предоставени от Росстат. Ръководството на МВФ и Световната банка няма да ви го кажат, но те нямат представа какъв е текущият износ и внос на Русия. Причината е, че до второто тримесечие на 2022 г. те (руските власти - бел. ред.) са спрели да го съобщават. Всичко, което МВФ и СБ получават, са измислени цифри.

Има само две причини за икономическото оцеляване на Путин. Първата е пропагандата. Той се събужда сутринта, взема някаква цифра за БВП и я заявява. А МВФ и Световната банка я приемат за реална и я потвърждават. Все едно да попитате Путин каква Русия си представя той.

Какъв, според Вашата оценка, ще е реалният БВП на Русия през 2023 година?

Не знаем. Не мога да измисля някаква цифра, само защото Путин прави същото. Това, което със сигурност знаем, е, че всички ключови сектори на икономиката са в упадък. При автомобилната индустрия спадът е с цели 99 процента, а търговията на дребно се е свила с 65 процента. Получаваме тези данни от всички, продаващи в Русия или купуващи от Русия. Разбира се, съществува и контрабанда - електроника, която влиза в Русия през трети страни. Можете да изчакате 3 месеца, да платите 60% надценка и да получите резервен екран за вашия айфон. Но не можете да поддържате голям промишлен сектор на базата на нестабилни доставки на прекомерно завишени цени.

И преди войната повечето хора в Русия вече работеха за правителството или за държавни компании. Сега уволнените инженери на IBM, ако не са избягали в съседни страни като Грузия или Узбекистан, работят в Русия и метат улиците. Путин се опитва да задържи хората, работещи в държавния сектор и финансира начинанието като изгаря валутните резерви, които се топят.

Каква ще е България, ако Русия победи Украйна

Съждението "като не даваме оръжие за Украйна, ние сме за мир", изказано от водачите на руската всъщност партия "Възраждане", чудатата к...

Разглобява се и оборудване заради частите. Можем да ви предоставим снимки, на които хиляди хладилници буквално биват "разкъсвани", за да се добият чипове, за да има за военните.

След началото на войната рублата укрепна спрямо долара. За какво говори това?

Това е още една фалшификация. Рублата не се търгува на борсата в момента. Дори не съществува черен пазар за покупко-продажба на рубли. И тъй като рублата не може да се обменя, невъзможно е да се определи цената ѝ. Тогава защо фондовият пазар не е паднал до нулата? Защото валутните резерви на Русия са замразени и собствениците им не могат да продават. Затова и пазарът спадна с 60%, а не със 100 процента.

Успя ли Западът да нанесе болезнен удар на Русия със санкциите върху енергийния ѝ сектор?

Ако има нещо по-ефективно от защитата на Киев, то това е фронталната атака срещу руския енергиен отрасъл. В икономическо отношение Русия вече има второстепенна роля. Хората са свикнали да казват, че икономиката ѝ е по-малка от тази на Италия. Но сега тя е по-малка от икономиката на Чили! В крайна сметка две трети от руската икономика е в енергийния бизнес. Днес знаем, че руският газ вече е нежелан. Миналата година 86% от газа в ЕС идваше от Русия. Сега той е по-малко от 7% с тенденция да спадне до нула.

Русия удължи извънредните мерки в банковия си сектор

Централната банка на Русия удължи с шест месеца редица извънредни мерки за капиталов контрол, предаде Ройтерс. Те бяха въведени, с...

ДВ: Ще успее ли Русия някога отново да превърне ЕС в свой основен пазар?

Не. Всъщност това, което Германия направи миналата година, бе чудо. Към днешна дата е изградена крайбрежната инфраструктура за 3 терминала за втечнен природен газ. Планира се до края на зимата на 2023-24 г. тя да разполага с 6 подобни терминала. Германия ги изгради толкова бързо, че човек би помислил, че всичките са били построени от китайски компании.

Сега Норвегия и САЩ поотделно доставят на пазара повече газ, отколкото Русия в своя пик. Съществуват и Алжир, както и други страни с много конкурентни цени на втечнен природен газ. Неговата цена спадна с около 70% за последната година и той става все по-достъпен. А всичко, с което разполага Путин, е природен газ през тръбопроводи.

Той казва със самохвалство, че просто ще ги обърне и ще започне да доставя на Индия и Китай. Но той не може да направи това. В крайна сметка той не разполага с газовата инфраструктура за подобно нещо, а нейното изграждане, което още не е започнало, ще отнеме 6 години.

 

Прогнози: Кой печели най-много от войната в Украйна

Сред най-големите печеливши от войната в Украйна е оръжейната промишленост. Конфликтът между Русия и Украйна повиши нуждата от сигурнос...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа