Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

5372
Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН
Снимка: Telegram.com/ASTRA

Отломките от ракета, която падна в украинския град Харков на 2 януари, са от севернокорейска балистична ракета от серия Hwasong-11, казват наблюдателите на санкциите на ООН в доклад пред комисия на Съвета за сигурност, пише Reuters.

В доклада от 32 страници наблюдателите на санкциите на ООН заключват, че „отломките, открити от ракета, паднала в Харков, Украйна, на 2 януари 2024 г., произлизат от ракета от серията Hwasong-11 на Северна Корея“ и са в нарушение на оръжейното ембарго за Северна Корея. Официално известна като Корейската народнодемократична република (КНДР), Северна Корея е под санкции на ООН за своите балистични ракети и ядрени програми от 2006 г. и тези мерки бяха засилени през годините.

Още: Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Без доказателства откъде е ракетата

Трима наблюдатели на санкциите пътуваха до Украйна по-рано този месец, за да инспектират отломките и не откриха доказателства, че ракетата е произведена от Русия. Те „не можаха независимо да идентифицират откъде е изстреляна ракетата, нито от кого“. „Информацията за траекторията, предоставена от украинските власти, показва, че е изстреляна на територията на Руската федерация“, пишат те в доклад от 25 април до Комитета за санкции към Северна Корея към Съвета за сигурност. „Такова местоположение, ако ракетата беше под контрола на руските сили, вероятно би означавало доставка от граждани на Руската федерация“, казват те, добавяйки, че това би било нарушение на оръжейното ембарго, наложено на Северна Корея през 2006 г.

Задълбочаване на военните отношения

Руските и севернокорейските мисии към ООН в Ню Йорк не отговориха незабавно на искане за коментар относно доклада от наблюдателите на санкциите. САЩ и други обвиниха Северна Корея, че е прехвърлила оръжия на Русия за използване срещу Украйна, която нахлу през февруари 2022 г. И Москва, и Пхенян отхвърлиха обвиненията, но миналата година обещаха да задълбочат военните отношения. На заседание на Съвета за сигурност на ООН през февруари САЩ обвиниха Русия в изстрелване на доставени от КНДР балистични ракети срещу Украйна най-малко девет пъти.

Наблюдателите на ООН казаха, че балистичните ракети от серията Hwasong-11 са били изпитани за първи път публично от Пхенян през 2019 г. Миналия месец Русия наложи вето на годишното подновяване на наблюдателите на санкциите на ООН - известни като група от експерти - които в продължение на 15 години наблюдават прилагането на санкциите на ООН срещу Северна Корея за нейните ядрени програми и програми за балистични ракети. Мандатът на сегашния експертен състав изтича във вторник.

Няколко дни след нападението на 2 януари прокуратурата в Харковска област показа на медиите фрагменти от ракетата, заявявайки, че е различна от руските модели и „това може да е ракета, доставена от Северна Корея“, пише Reuters.

Още: На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пакт за сигурност под носа на Путин: ЕС и Молдова сключиха партньорство

Ако украинците спрат да се бият, се връщаме в 1939 г. и започва Третата световна война: Американски историк

Украинският генщаб официално: Русия остана без последния си носител на крилати ракети в Крим

Путин да бъде натиснат отвътре и отвън: Теория за победа на Украйна от Foreign Affairs

Считан за герой руски генерал е арестуван и изглежда отива на съд

Украйна удари военна база с ATACMS и дронове: Има загинали и ранени руски военни (ВИДЕО)

Ето това е "точност": 3 месеца - 53 руски авиобомби по самата Русия

ПВО за Украйна: Германия е събрала 1 млрд. евро в световна инициатива

Украински военни завършиха обучение за поддръжка на F-16 в Нидерландия

Жертва и ранени след силна турбуленция в самолет (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа