Разследват лобистки скандал, замесен е и Дейвид Камерън

2440
Разследват лобистки скандал, замесен е и Дейвид Камерън
Снимка: Gettyimages.com

Расте натискът върху бившия премиер на Великобритания Дейвид Камерън, след като правителството обяви разследване за неговото лобиране при министри преди колапса на финансовата компания Greensill, съобщи АФП.

Ден след като Камерън най-накрая наруши мълчанието си по скандала,от „Даунинг Стрийт” заявиха, че разследването ще бъде ръководено от Найджъл Бордман и ще бъде докладвано "незабавно". "Има значителен интерес по този въпрос, така че премиерът Борис Джонсън призова за преглед, за да се гарантира, че правителството е напълно прозрачно по отношение на подобни дейности и че обществеността може сама да види дали е осигурена добра стойност за парите на данъкоплатците," каза пред репортери говорител на Джонсън, цитиран от БГНЕС.

"Този независим преглед ще разгледа също така как са били осигурени договорите и как представителите на бизнеса са се ангажирали с правителството."

Започва разследване срещу бивш британски премиер

Британският надзорен орган по лобистки дейности започна разследване за евентуално нарушение от страна на бившия премиер Дейвид Камерън ...

Крахът през миналия месец на британската компания Greensill Capital застраши 50 000 работни места, по-специално в стоманената империя на индийско-британския милиардер Санджеев Гупта. Greensill се специализира в краткосрочни корпоративни заеми чрез сложен и непрозрачен бизнес модел. Камерън стана платен съветник на Greensill след напускането на правителството през 2016 г. и притежаваше опции за акции, потенциално на стойност милиони, които сега са безполезни.

Той лично лобира пред финансовия министър Риши Сунак и други в напразни усилия да убеди правителството да позволи на Greensill да получи достъп до механизъм за спешно финансиране, създаден, за да помогне на бизнеса да преодолее пандемията. Сунак е принуден да се защитава от предположенията, че е нарушил министерските правила, като е проучил държавна помощ за пострадалата компания, чийто основател Лекс Грийнзил се ползваше с привилегирован достъп до „Даунинг Стрийт”, когато Камерън беше премиер.

Сунак беше призован да отговаря на въпроси на опозицията за аферата в парламента във вторник, въпреки че можеше да накара друг министър на финансите да го завени. В продължително изявление в неделя Камерън призна, че е трябвало да премине през официални канали, но подчерта, че не е нарушил никакви правила за лобиране.

Чрез говорител в понеделник бившият консервативен лидер каза: "Приветстваме това разследване и ще се радваме да вземем участие". Опозиционните партии настояваха за разследването, след като преди това осъдиха правителството за възлагане на договори на облагодетелствани компании миналата година, когато пандемията на коронавируса се затегна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна разкри мрежа заговорници, подготвящи убийството на Зеленски и Буданов (ВИДЕО)

Опозиционерът Кара-Мурза спечели "Пулицър" за статии, писани от руски затвор

Осуетиха опит за подслушване на полското правителство

Ще се защитаваме, ако Путин опита украински сценарий: Президентът на Молдова

Путин плаща милиарди за оръжие за Украйна, докато я напада: Готви се промяна в плана на ЕС

НАТО подцени способността на Кремъл да се адаптира: Министърът на отбраната на Литва

Верен до гроб: Стивън Сегал скъп гост на клетвата на Путин (ВИДЕО)

Френските крилати ракети SCALP за Украйна: Интересните детайли

Велики сме и заедно ще победим: Путин встъпи в длъжност за 5-ти път (ВИДЕА)

Спират влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа