Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Развитието на украинската военна промишленост: Дронове, но не само (ВИДЕО)

02 март 2024, 18:35 часа • 6383 прочитания

Има 950 километра обхват – два пъти повече, отколкото между Одеса и Севастопол. Може да плува дори при вълни от метър и половина. Пренася взрив и експлозиви до около 860 килограма. Това са основните характеристики на подобрените украински морски дронове Sea Baby (Морско бебе, Дете на морето).

Повече внимание на дроновете обръща Business Insider в нов материал. Там бригаден генерал Иван Лукашевич, който е част от Службата за безопасност на Украйна (СБУ), разказва подробностите. Той е категоричен, че дроновете са претърпели доста модификации спрямо началото на войната в Украйна.

По думите на генерала, с течение на времето и натрупване на опит с атаки срещу руски военни кораби и обекти Украйна е достигнала до знанието какво да подобри. Sea Baby е основата на „украинския флот“ - не конвенционален, с кораби и подводници, а морска армия от дронове. И досега украинските морски дронове се оказват непреодолима за Руския черноморски флот бариера: Украинската армия показа "Морско бебе" - експерименталния дрон, ударил Кримския мост (ВИДЕО)

А каква е следващата цел – дроновете да са за многократна употреба, защото сега са тип "камикадзе", казва Лукашевич пред Business Insider.

Не е обаче само морето, нито само небето – Украйна вече пуска в действие и сухопътни дронове. Малки, като играчки, но достатъчно маневрени и с достатъчно експлозив, те са много трудни за откриване. Какво могат да постигнат, вижте долното видео:

Още: Производство на дронове: Как в Украйна се пазят от Русия и ракетите ѝ

Не само дронове: Украйна готви своя колесна бронирана машина

Бронирана колесна машина с подсилена защита против мини – Украйна вече представи проекта INGUAR.

Машината е строена по стандарти на НАТО. Официално е преминала фабрични тестове и сега предстоят такива в реална среда. Вижте я:

Още: Нидерландия и Украйна подписаха споразумение за сигурност (ВИДЕО И СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес