Ройтерс: Путин иска примирие при запазване на сегашната фронтова линия в Украйна

13630
Ройтерс: Путин иска примирие при запазване на сегашната фронтова линия в Украйна
Снимка: kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с примирие, което признава настоящите фронтови линии. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на четири руски източника. Те са уточнили, че президентът е готов да продължи войната, ако Киев и Западът не отговорят на заявката.

Путин е изразил разочарованието си пред малка група съветници относно това, което той смята за подкрепяни от Запада опити за спъване на преговорите и решението на украинския президент Володимир Зеленски да изключи възможността за преговори, са заявили три от източниците.

"Путин може да се бие толкова дълго, колкото е необходимо, но е готов и за прекратяване на огъня и за замразяване на войната", каза друг от четиримата, високопоставен руски източник, който е работил с Путин и е запознат с разговори на най-високо ниво в Кремъл.

Още: Виктор Орбан не смята, че Русия ще нападне НАТО

Източниците се пожелали анонимност заради чувствителността на въпроса. "Ройтерс" е разговарял с общо пет човека, които работят или са работили с Путин на високо ниво в политиката и бизнеса. Петият източник не коментира замразяването на войната на сегашната фронтова линия.

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, в отговор на искане за коментар, е отговорил, че президентът многократно е дал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си, като подчертава, че страната не иска "вечна война".

Министерството на външните работи и на отбраната на Украйна са отказали коментар.

Назначаването на икономиста Андрей Белоусов за министър на отбраната на Русия се възприема от някои западни военни и политически анализатори като поставяне на руската икономика на постоянна военна основа, за да се спечели продължителен конфликт. Последва значителен напредък на Русия на бойното поле в последните дни.

Още: Зеленски: Унищожаваме окупатора в Харковска област (ВИДЕО)

Източниците са коментирали, че Путин би предпочел да използва сегашната инерция на Русия, за да остави войната зад себе си, но не са коментирали новия министър на отбраната. Според тях Владимир Путин смята, че победите в Украйна до момента са достатъчни, "за да я представят като победа на руския народ".

Освен това той разбира, че всеки нов напредък ще изисква нова национална мобилизация, която той не иска заради недоволството на хората, според източниците. Националната мобилизация накара стотици хиляди мъже в наборна възраст да напуснат страната. Песков заяви, че Русия няма нужда от мобилизация и вместо това набира доброволци във въоръжените сили.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно е казвал, че мир при условията на Путин няма как да се постигне. Той иска да си върне изгубената територия, включително Крим, който Русия незаконно анексира през 2014 г. Той подписа указ през 2022 г., който официално обяви всякакви преговори с Путин за "невъзможни".

Един от източниците прогнозира, че няма да има споразумение, докато Зеленски е на власт, освен ако Русия не го заобиколи и не сключи сделка с Вашингтон. Въпреки това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, при посещението си в Киев миналата седмица, заяви, че не вярва, че Путин е заинтересован от сериозни преговори.

Срещата в Швейцария  

През юни трябва да се проведе среща в Швейцария, насочена към обединяване на международното мнение за това как да се сложи край на войната. На срещата не е поканена Русия по искане на Зеленски. Той настояваше да се изключат и съюзниците на Русия, но Китай ще присъства. Според Москва така преговорите са нелегитимни.

При посещението си в Китай на 17 май Владимир Путин коментира, че Украйна може да използва швейцарските преговори, за да накара по-широка група страни да подкрепят искането на Зеленски за пълно изтегляне на Русия, което според руския лидер, би било по-скоро наложено условие, отколкото сериозни мирни преговори.

"Готови сме за дискусия. Никога не сме отказвали", каза Путин в Китай.

На запитване на "Ройтерс" говорител на Държавния департамент на САЩ отговори, че всяка инициатива за мир трябва да зачита "териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници" и описа Русия като единствената пречка за мира в Украйна.

"Кремъл все още не е демонстрирал някакъв смислен интерес да прекрати войната си, точно обратното", казва говорителят.

При предишните разговори за преговори Киев отхвърли предполагаемата готовност на Русия да преговаря като опит да се прехвърли вината за войната върху Украйна. Според украинските власти не може да се вярва на Владимир Путин, като се вземе под внимание и екипът му, който многократно отричаше, че е планирал война преди да нахлуе в Украйна през 2022 г. Така, и двете страни се съмняват, че другата е готова за преговори.

Териториите

И петимата източници предполагат, че настояването на Путин да има преговори, но като се вземат под внимание текущите победи на Русия, не подлежи на обсъждане. Президентът би бил готов да се задоволи с териториите, която има сега, и да замрази конфликта на сегашните фронтови линии, казаха четирима от източниците.

Според собствен анализ на един от източниците президентът ще представи нещата така в Русия: "Путин ще каже, че сме победили, че НАТО ни е нападнал и сме запазили суверенитета си, че имаме сухопътен коридор до Крим, което е вярно".

Ако сега се замрази конфликтът, това би оставило на Москва  значителни части от четири украински региона, които Путин официално включи към Русия през септември 2022 г., но без пълен контрол върху който и да е от тях. Но подобно споразумение не би постигнало целите, които Москва си постави тогава, когато каза, че четирите региона на Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - й принадлежат изцяло.

Говорителят на Кремъл също потвърди, че не може да става въпрос за връщане на четирите региона, които сега са постоянно част от Русия според нейната собствена конституция.

Друг фактор, който влияе на Кремъл да иска прекратяване на огъня е, че колкото по-дълго се проточи войната, толкова повече закалени в битки ветерани се връщат в Русия. Те биха били недоволни от следвоенната работа и перспективите за доходи, което потенциално ще създаде напрежение в обществото, обясни един от източниците.

"Русия ще натиска още"

През февруари три руски източника казаха пред "Ройтерс", че САЩ са отхвърлили предишното предложение на Путин за прекратяване на огъня. След отказа обаче, руският президент се стреми да завземе възможно най-много територия, за да засили натиска върху Украйна, като същевременно се стреми да използва неочаквани възможности за придобиване на повече.

Руските сили контролират около 18% от Украйна и този месец нахлуха в североизточния район на Харков.

Владимир Путин разчита и на голямото население на Русия в сравнение с това на Украйна, за да поддържа превъзхождаща работна сила дори без мобилизация, подкрепена от необичайно щедри пакети от заплати за тези, които се регистрират.

Според един от източниците Путин ще продължи да завладява територии, докато Зеленски не излезе с предложение за преговори. Също така руският лидер е на мнение, че Западът няма да предостави достатъчно оръжия, което подкопава морала на Украйна.

Лидерите на САЩ и Европа заявиха, че ще стоят до Украйна, докато не бъде гарантиран нейният суверенитет. Страните и съюзниците от НАТО ще се опитват да ускорят доставките на оръжия.

И тримата източници са заявили, че Путин няма апетити към територии на НАТО. Два от източниците цитираха опасенията на Русия относно нарастващата опасност от ескалация със Запада, включително ядрена такава заради противопоставянето в Украйна.

От държавния департамент заявиха, че САЩ не са коригирали ядрените си сили, нито са забелязали някакви признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. "Наблюдаваме стратегическата обстановка и оставаме в готовност", каза говорител на институцията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Още един руски журналист бе убит при атака на дрон в окупирания Донецк

Никола Саркози: Франция е заплашена от безпрецедентен хаос без изход

Володимир Зеленски: Готови сме да преговаряме с Москва при едно условие (ВИДЕО)

70 коня загинаха трагично при пожар във Франция

Мир за Украйна и връщане на украинските деца: Приключи срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

Силяновска: Войната в Украйна е проблем на Европа и на целия свят

Принц Уилям честити Деня на бащата с просълзяваща СНИМКА

Развръзка: Заложниците в руския следствен изолатор бяха освободени, похитителите – убити

За мир в Украйна: Ядрените страхове във фокуса на срещата

Руска пропаганда: Известни личности зоват за спиране на помощта за Украйна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа