Румъния: Православната църква да иска прошка от ромите

1370
Румъния: Православната църква да иска прошка от ромите
Снимка: iStock/Guliver

Ромският лидер Дорин Чоаба, самопровъзгласил се за „крал на ромите“ в Румъния, предизвика нов дебат по една мрачна глава от историята на страната. Той призовава за международен съдебен процес срещу Румънската православна църква заради отношението ѝ към ромите в страната. По думите на Чоаба, те искат поне извинение за времето между XIV и XIX век, когато представителите на това малцинство са били третирани като роби.

"Дългото ни робство е тъмна страница в нашата история", казва ромският лидер и обвинява Православната църква за това, че ромите са били държани като роби в църковните имоти и са били използвани като безплатна работна ръка в строежите на църкви. Ако Православната църква не поиска прошка, ромската общност смята да заведе дори дело пред международен съд.

Робството е съществувало на територията на днешна Румъния в продължение на почти половин хилядолетие, също както в двете княжества Влахия и Молдова, а и в Трансилвания, която е била част от Хабсбургската монархия. Повечето от робите са били роми. Те са били собственост на знатни боляри, на православни манастири или на държавни институции. Робството е било отменено в средата на 19 век.

"Знанието е противоотрова срещу расизма“

Да се води международен съдебен процес е "фантасмагорична идея", казва социологът и ромски активист Гелу Думиника. Той не е съгласен, че днешните православни духовници могат да отговарят за делата на своите предшественици. В същото време посочва, че днешният клир е наследил "институция, изградена с кръв". Ето защо Румънската църква би трябвало да поднесе извинение на ромите. Включително, защото "противоотровата срещу расизма е познаването на миналото", казва Думиника.

Говорителят на Румънската православна патриаршия Василе Банеску реагира сдържано на новата дискусия. "Разумният диалог винаги е необходим и добре дошъл, но миналото не може да се решава със средствата на настоящето“, обяви той. Очевидно от църквата се опасяват, че ако съдът наложи изплащането на обезщетения, едно "голямо мнозинство" от жителите на Румъния би могло да поиска обезщетение за крепостничеството, практикувано в бившите румънски княжества.

Трябва ли църквата да се извини?

Историкът Виорел Ахим, който е изследвал задълбочено темата, казва, че "робството в румънските княжества не е било на етническа основа“. Роби са били не само ромите, но и представители на други етнически групи, "особено румънски селяни". Изследователят обаче признава, че подобно на западните християнски църкви, Православната църква в Румъния също е "узаконила робството". Ето защо, казва той, е необходима преоценка историческото наследство.

Ромският депутат Каталин Замфир Манеа категорично отхвърля възможността за съдебно производство и смята, че "извиненията не са от полза". Той твърди, че много по-необходимо е "помирение" и "морално обезщетение", за което Румънската православна църква да се включи активно в популяризирането на ромската култура и идентичност, в интегрирането на малцинството в румънското общество.

Социологът Гелу Думиника пък се надява, че Румънската православна църква „ще последва примера на западните християнски църкви и ще признае греховете си", тъй като името ѝ е свързано с всички тъмни периоди от историята, независимо дали става дума за робството, Холокоста или комунизма.

През 2019 г., по време на историческото си посещение в Румъния, Папа Франциск помоли за прошка представители на ромите "за моментите в историята, в които сме ви дискриминирали и сме се отнасяли зле с вас". Безразличието подхранва предразсъдъците и омразата, каза още папата: "Когато някой е изоставен, човешкото семейство не може да върви напред".

Различни подходи

Румънската православна църква има различно виждане за нещата. През 2016 г., когато се навършиха 160 години от еманципацията на ромите, патриарх Даниил изтъкна светлия пример на някои православни свещеници, застанали на страната на робите и полагали грижи за тях. В речта си обаче Даниил изглежда търсеше по-скоро оправдания за робството, в което са били държани ромите, отколкото причини да се иска прошка.

През последните 50 години повечето западни християнски църкви поискаха прошка за времето, когато са държали роби. Редица политици също. Във Франция, например, парламентът прие през 2001 г. закон, с който обяви робството за престъпление срещу човечеството.

Ромите в Румъния се надяват, че в близко бъдеще Румънската православна църква също ще последва този пример и ще поиска прошка за историческите си грехове.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com