Русия: ЕС се завръща на Балканите

4776
Русия: ЕС се завръща на Балканите
Снимка: Getty Images / Guliver

Решението на Брюксел до края на годината да започне преговори за членство на Сърбия означава, че сме свидетели на активното политическо завръщане на ЕС в интеграцията на Балканите.

Това пише руското издание "Комерсант" в анализ, озаглавен "ЕС се завръща на Балканите, за да попречи на Русия", предаде БГНЕС.

Загреб се страхува бежанците от Сърбия да не тръгнат към България и Хърватия

Хърватия се страхува, че след като Унгария приключи с изграждането на 4-метровата стена по границата със Сърбия, бежанците от Близкия и...

В текста се казва и още, че споразумението между властите в Белград и Прищина, което бе постигнато в края на месец август, не е просто само крачка към нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово. В тази връзка вестникът припомня казаното от бившия сръбски министър на външните работи Вук Драшкович, че "Сърбия на практика е тръгнала по пътя на пълното признаване на независимостта на Косово". "Въпросът за признаването на Косово ще бъде поставен пред Белград преди членството на страната в ЕС", пише "Комерсант", позовавайвки се на източници от Брюксел и уточнява, че на този етап в ЕС са се съгласили да започната предприсъединителните преговори.

"Това обаче не е само дългоочаквания сигнал за самата Сърбия. Решението на ЕС, който през последните години бе пренаситен от разширяването, означава и завръщане на Евросъюза към политиката на активна интеграция на Балканите в своите редици", подчертава руското издание. .

"Сред ключовите причини за завръщането на интересите на ЕС към Балканите се посочва и увеличеното влияние на Русия в региона", което предизвика и реакцията на косовският министър на външните работи Беким Чолак.

Тази теза, според "Комерсант", се потвърждава и "от битката за Сърбия, която в последно време се реактивира между Русия и Запада, както и сблъсъците им в останалите балкански държави".

През "балканския маршрут" минават 70% от нелегалните имигранти

Около 70 процента от нелегалните имигранти от Близкия изток и Централна Азия минават пред Западните Балкани по пътя си към Евросъюза....

Москва реагира спокойно на новото сближаване между Брюксел и Белград. В тази връзка неотдавна говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че постигнатото споразумение между Белград и Прищина означава и скорощно започване на преговори на Сърбия с ЕС, което е част от суверенната политика на Сърбия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа