От 2008 го 2011 г. всички конкурси във Фонд "Научни изследвания" са били незаконосъобразни

7997
От 2008 го 2011 г. всички конкурси във Фонд "Научни изследвания" са били незаконосъобразни
Снимка: Getty Images/Guliver

Съществува непрозрачност при работата на Фонд "Научни изследвания“ към момента, подозрения за корупция и конфликт на интереси. Това заяви пред БНР новият управител на Фонда Геновева Жечева.

Във Фонд "Научни изследвания“ има ясни сведения за недостиг на кадри, недостатъчно квалифициран персонал, недобре подредена документация, липса на протоколи на Изпълнителния съвет и лошо поддържана счетоводна система, обясни Жечева.

Танев: Не прикривам злоупотреби във фонд "Научни изследвания"

Министърът на образованието Тодор Танев предлага към учебниците от 1-ви до 4-ти клас да има упътвания, които поправят грешките в пома...

"От 2008 до 2011 година Фондът не е бил регистриран за държавни помощи и всички конкурси, на практика, са незаконосъобразни", обясни тя. "Това означава, че трябва да бъдат преразгледани всички договори, преди да се финансират на втори етап, за да е сигурно, че не се нарушава Законът за държавните помощи, защото в противен случай Европейската комисия ще санкционира България", обясни още Геновева Жечева.

Тя обясни, че процесът на преоценка на проектите от 2008 до 2012 година, които Върховният административен съд (ВАС) определи като незаконосъобразни, не е започнал.  Причината, по думите й, че трябва се извърши и одит.

"В момента се работи най-вече по насоките за следващия конкурс. Ще се прави инвентаризация на всички договори, ще бъдат прегледана документацията и състоянието по договорите. Не са спазени административни процедури. Протоколите от Изпълнителния съвет са само на сайта, липсват приложения. Забавя се разглеждането в Изпълнителния съвет на предложения на проекти, които са оценени на експертно ниво от Изпълнителния съвет избирателно. Това показва непрозрачност на работата на Фонда към момента и подозрения за корупция, конфликт на интереси. В момента се работи по препоръките на Министерството на финансите, за да се отстранят всички слабости", обясни Геновева Жечева.

Тя обясни, че новата конкурсна сесия ще бъде обявен до края на септември или в началото на октомври. Учените могат да започнат да готвят своите проекти.

Назначиха нов шеф на Фонд "Научни изследвания"

Геновева Жечева ще бъде временно изпълняваща длъжността управител на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ), съобщиха от пресцентъра на Минист...

Припомняме, че според одитния доклад на Сметната палата за "Изпълнение на Националната стратегия за научни изследвания за периода от 01.08.2011 г. до 31.12.2014 г." "Фонд „Научни изследвания“ не бил управляван ефективно и не е изпълнил основната си функция - развитие на науката в полза на икономикат. Неефективното управление на фонда като основен финансов инструмент за насърчаване на научните изследвания, не осигурява резултатност на научно изследователската дейност, концентрация на ресурси в приоритетните области на научните изследвания, ефективно използване на националните и европейски фондове, се казва в доклада.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com