Руските окупатори в Южна Осетия застреляха грузински гражданин

2449
Руските окупатори в Южна Осетия застреляха грузински гражданин
Снимка: Getty Images

Руски войници застреляха цивилен грузинец близо до демаркационната линия с Южна Осетия. Това е самопровъзгласилата се за независима република, но само частично призната територия между двете страни, която е окупирана от руснаците след войната от 2008 г.

Грузинският гражданин е бил убит от руските окупационни сили в региона по време на незаконно задържане близо до село Кирбали, община Гори, се казва в изявление на Държавната служба за сигурност на Грузия. Отвлечен е бил още един грузински гражданин.

Още: Майдан по грузински: Местните спецслужби се подсигуряват

Кой е загиналият?

Грузинският телевизионен канал "Мтавари" съобщава, че загиналият е Тамаз Гинтури - бивш войник от специалните сили, ветеран от руско-грузинската война от 2008 г.

Задържаният Леван Готиашвили пък е отведен в неизвестна посока, а трети мъж е успял да избяга и е съобщил за случилото се на местните жители.

Стана ясно, че преди инцидента двама грузинци са шофирали към църква в окупираната територия и отказали да спрат, когато били помолени от граничарите от окупационните сили. В разказа на упълномощените служители се твърди, че двамата мъже са били в нетрезво състояние и били агресивни, както и че граничарите са стреляли по тях при самозащита, в резултат на което е загинал 58-годишният Гинтури. След това арестували неговия спътник Леван Готиашвили. Грузинското правителство призова за неговото освобождаване.

Още: Руската щедра душа: Грузински ресторант сложи "меню" с руските престъпления

Арестите на цивилни граждани са често срещано явление в близост до окупационната линия. Това обаче е първият инцидент с фатален край след войната.

Смесена реакция в Грузия

"Тази явна атака срещу грузинската държавност за пореден път разкрива истинската същност на "брата от една вяра". Незабавно призовавам международната общност недвусмислено да осъди действията на Русия, които грубо и безсрамно нарушиха всички международни норми", коментира инцидента проевропейският грузински президент Саломе Зурабишвили.

Още: Провал: Управляващите в Грузия не събраха гласове за импийчмънт на президента

Министър-председателят Иракли Гарибашвили също осъди нападението, определяйки го като убийство, извършено от руските окупационни сили, пише грузинската служба на RFE/RL.

Въпреки това други ключови членове на управляващата партия "Грузинска мечта" се опитаха да прехвърлят вината върху предишното правителство, ръководено от намиращия се в затвора бивш президент Михаил Саакашвили. Саакашвили, който има украинско гражданство, в момента излежава присъда от шест години затвор по обвинение в злоупотреба с власт. След няколко гладни стачки здравословното му състояние се влоши драстично.

Каха Каладзе, кмет на столицата Тбилиси, заяви: "Грузия ще използва всички лостове, за да потърси отговорност на престъпника", съобщи грузинската медия Formula News. Той също така заяви, че за окупацията на Южна Осетия и Абхазия - два региона на Грузия, които са под фактическото управление на Русия след войната от 2008 - е виновно предишното правителство.

Председателят на партията "Грузинска мечта" Иракли Хобакидзе използва още по-силен език, като осъди "коварната политика" на правителството на Саакашвили, довела до окупацията.

Грузинското правителство не за първи път прави противоречиви изявления и действия във връзка с агресивните действия на Русия както в Грузия, така и в Украйна.

Още: 15 години след войната: Грузия призова за край на окупацията на Абхазия и Южна Осетия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com