Само 18 сирийски бежанци пристигнаха в Словакия от Австрия

4306
Само 18 сирийски бежанци пристигнаха в Словакия от Австрия
Снимка: Getty Images/Guliver

Само 18 бежанци от договорените 500 сирийски граждани пристигнаха в Словакия в рамките на сделката за временно настаняване на бежанци на страната със своя съсед Австрия, предаде AFP.

В зависимост от това дали техните молби за убежище бъдат одобрени, те или ще бъдат върнати в Австрия или ще бъдат депортирани от ЕС, каза говорителката на словашкото министерство на вътрешните работи Михаела Пауленова. 

ООН: Действията на Унгария спрямо бежанците са "ксенофобски и антимюсюлмански"

Действията на Унгария спрямо бежанците, които пристигат на границата й в търсене на убежище в ЕС, са "ксенофобски и антимюсюлмански" ка...

Хората са били транспортирани с автобус от австрийския град Залцбург до временен център за настаняване в Габчиково – село в югозападната част на страната с население от 5400 души. В него трябва да бъдат настанени всички 500 души в рамките на споразумението между Виена и Братислава. 

„Този брой ще бъде достигнат в следващите две години. Нямаме информация за това колко и кога търсещите убежище ще пристигнат. Зависи от вътрешното министерство на Австрия“, каза още Пауленова. 

Миналият месец в Габчиково се проведе референдум, на който 97% от гласувалите отхвърлиха решението за център за временно настаняване, но въпреки това вътрешното министерство „не е задължено да действа съобразно резултатите“. 

При слизането си от автобуса един от пристигащите имигранти благодари на „всички добри хора“ за възможността да остане в Словакия, съобщиха местни медии. 

МВР: Полицейските сили са достатъчни на границата с Турция

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов се срещна с областния управител на Одрин Дурсун Али Шахин, съобщиха от пресцентъ...

Страната, в която живеят 5,4 млн. души, е една от няколкото източни страни членки на ЕС, които отхвърлиха квотната система за разпределение на 160 000 имигранти, предложена от ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа