Шолц иска реформиран и разширен ЕС, който да не се плаши от Путин

1789
Шолц иска реформиран и разширен ЕС, който да не се плаши от Путин
Снимка: Getty Images

Германският канцлер Олаф Шолц призова днес, 9 май, за "разширен и реформиран" Европейски съюз, който да е "по-геополитически" по отношение на перспективите и действията си, предаде АФП.

В речта си пред Европейския парламент по случай Деня на Европа Шолц заяви, че ЕС трябва да се промени и да се обърне към света. Добави, че светът става все по-многополюсен и че Европа трябва да търси повече глобално сътрудничество при равни условия.

Макрон за Деня на Европа: Изграждаме най-екологичния континент

"Ние сме в процес на изграждане на най-екологичния континент, най-взискателния към цифровите технологии, този, който защитава нашите де...

"Онези, които изпитват носталгия по мечтата за европейска световна сила, онези, които обслужват фантазиите за национални суперсили, са заседнали в миналото", каза Шолц, цитиран от БГНЕС. Изказването му е в контраст с това на френския президент Еманюел Макрон, който наскоро призова ЕС да се превърне в глобална сила.

Шолц обаче повтори някои от темите, повдигнати от Макрон, като заяви, че макар САЩ да остават най-важният съюзник на Европа, отношенията могат да бъдат укрепени, ако ЕС инвестира повече в сигурността и отбраната, гражданската устойчивост, технологичния суверенитет, надеждните вериги за доставки и независимостта в областта на критичните суровини.

Германският канцлер говори и за войната в Украйна, като я нарече "брутална агресивна война на Русия". Той произнесе речта си в Страсбург в същия ден, в който Русия празнуваше Деня на победата на СССР над нацистка Германия. "В Москва, на 2200 км североизточно оттук, Путин дефилира със своите войници, танкове и ракети. Нека не се плашим от подобна демонстрация на сила", каза той.

ОЩЕ: Авиационната част от парада на Червения площад бе отменена, танкът беше само един (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Нека да останем непоколебими в подкрепата си за Украйна - докато е необходимо", каза Шолц. Усилията за възстановяване на страната според него ще се нуждаят от "политически и финансов капитал в дългосрочен план".

Мецола: Знаем какво сме постигнали и какво можем, но и знаем, че ЕС не е съвършен

С дебат за обединена Европа и мястото й в света, евродепутатите отбелязват 9 май – Деня на Европа. Специален гост е германският к...

Нахлуването подчерта зависимостта на ЕС - и особено на Германия - от вноса на енергия от Москва. Съществуват подобни опасения за прекомерна зависимост от Китай в производството. Германският лидер вижда Китай като партньор въпреки промените в отношенията.

"Отношенията ни с Китай са удачно описани от триадата "партньор, конкурент, системен съперник", където съперничеството и конкуренцията от страна на Китай несъмнено се увеличиха", каза той. Шолц заяви, че е съгласен с идеята на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европа трябва да намали рисковете, свързани с икономическите зависимости от Пекин.

Според германския канцлер има нужда от реформи и в рамките на ЕС. Шолц заяви, че Европейският съюз трябва да рационализира процеса на вземане на решения в областта на външната политика и данъчното облагане. Той настоя по-конкретно решенията по въпросите на външните отношения да се вземат с мнозинство, а не с единодушие.

Шолц подчерта също, че ЕС трябва да спази обещанието си към страните от Западните Балкани и в бъдеще да ги приеме в блока, като същевременно гарантира, че те ще предприемат необходимите реформи, за да могат да се присъединят.

Той също така заяви, че ЕС трябва да разгледа дългогодишните спорове относно миграцията, като подчерта, че много части на Европа спешно се нуждаят от работна ръка от държави извън блока. Според Шолц реформата на европейската система за предоставяне на убежище трябва да се стане факт преди изборите за Европейски парламент през следващата година.

Знамето на ЕС бе издигнато пред президентството по повод Деня на Европа

Церемония по издигането на знамето на Европейския съюз по повод отбелязването на 9 май – Ден на Европа, се състоя пред президентс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа