"Ще се бия само за Украйна": Москва образува наказателно дело срещу известен руски актьор

3502
"Ще се бия само за Украйна": Москва образува наказателно дело срещу известен руски актьор
Снимка: Скрийншот - YouTube.com/Скажи Гордеевой

"Представи си, че имаш двама братя, а ти си третият. Единият от тях, в пристъп на някакво безумие, напада другия брат. Ще защитиш ли брат си? Да, естествено, иска ли питане? Ако отида на тази война, то ще е само на страната на Украйна".

Тези думи на известния руски актьор Артур Смолянинов в интервю за "Новая газета. Европа" разгневиха Кремъл и Москва образува наказателно производство срещу 39-годишния мъж, известен с ролята си в "9-та рота".

Руска ракета разруши пазар край Харков, има жертва и ранени (СНИМКИ)

60-годишна жена е била убита, а няколко души са ранени след руска ракета срещу пазар в село Шевченково в Източна Украйна този понеделни...

Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин разпореди да бъде образувано наказателно дело, тъй като актьорът направил "редица изявления, насочени срещу Русия". Това се казва в изявление на министерството, цитирано от "Настоящее время".

Артур Смолянинов е противник на войната на Владимир Путин още от самото ѝ начало. Понастоящем той се намира извън Русия. На 6 януари актьорът даде въпросното интервю, а в латвийската столица Рига се снима и в антивоеннен видеоклип.

През октомври беше съобщено, че срещу Смолянинов в Русия е образувано административно дело за "дискредитиране" на руските въоръжени сили. По каква причина е съставен този протокол, не е известно. Ясно е само, че глобата му е 30 хиляди рубли, или около 430 щатски долара. Изданието "Сота" предположи, че причина за образуване на делото може да са антивоенните изявления на артиста, които той направи в интервю за YouTube-канал.

Коментирайки пред "Медуза" новината, че срещу него е образувано административно дело за "дискредитиране" на руската армия, Смолянинов заяви: "За мен законите на тази държава не съществуват. Те, както и самата държава, са по своята същност престъпни, което означава, че нямат нито морална, нито правна сила".

Актьорът заяви пред "Новая газета. Европа", че не се интересува от това какво ще се случи с Русия в бъдеще: "Честно казано, не ми пука в каква форма ще остане Русия. Ще се провали ли или не, ще се превърне ли в Уралска република, Пелменска или в Хакаска република, или ще остане само Еврейската автономна област (в далечната източна част - бел. ред.), а всичко останало ще се превърне в радиоактивна пепел".

Папа Франциск нарече войната в Украйна "престъпление срещу Бог и човечеството"

Войни като тази в Украйна, където цивилни райони са подложени на "безразборно унищожение", са "престъпление срещу Бог и човечеството". ...

На въпроса на журналиста какво щеше да стане, ако 90% от руските актьори се бяха обединили и публично бяха заклеймили войната на Путин още през февруари 2022 г., Смолянинов отговори: "Всички щяха да ни вкарат в затвора".

Актьорът коментира и участието във войната на своя колега Сослан Фидаров от Северна Осетия, който в момента се бие на страната на руската армия на фронта в Украйна. "Гледам го на снимка в униформа и не разбирам. Все пак го познавам, общувал съм с него. Той е нормален човек, повярвайте ми. Дали бих стрелял по него? Без всякакво съмнение", твърди Смолянинов.

Тема на разговора стана и филмът "Мария. Спаси Москва" от 2021 г., който разказва за Втората световна война и легендата за среща на Сталин с руска ясновидка, която предрича победа срещу нацистите. Продукцията на Вера Сторожева направи премиерата си по кината през януари 2022 г. - малко повече от месец преди инвазията на Путин в Украйна. Смолянинов беше запитан дали сам не е допринесъл за руската пропаганда с участието си в този филм.

"Да, може би това е била една тухличка в пропагандата, но вероятно тя е поставена върху вече изградения 125-и етаж. Ако някой ми беше казал какво ще се случи, разбира се, че разговорът щеше да е съвсем различен", смята актьорът.

ОЩЕ: Украински генерал: Запада жертва Украйна, за да изчерпи военните ресурси на Русия

Русия кара украински деца чрез игра да ѝ дават данни за важни обекти, твърди Киев

Русия е извършила шест вида сериозни нарушения срещу деца по време на войната в Украйна, изброени в Резолюция 1261 (1999) на Съвета за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия със заплахи към Франция и F-16, пак дрънка ядрено оръжие

Пожар след атака с ATACMS там, където е имало руска система "Искандер-М": Сателитни снимки

Русия заплаши с удари британски военни обекти и техника във и извън Украйна

"Моторната лодка "Мангуста" е на дъното": Украйна потвърди потапянето на руския катер (ВИДЕО)

"Група 13" с нов удар: Украйна унищожи руски моторен катер в Крим (ВИДЕО)

ЕС прекратява процедурата срещу Полша за върховенството на закона

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа