Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След бой в парламента: Изведоха италиански депутат с инвалидна количка (ВИДЕО)

13 юни 2024, 06:35 часа • 4043 прочитания

Опозиционен депутат беше изведен с инвалидна количка от италианската Камара на депутатите, долната камара на парламента, след като между народните представители в пленарната зала се стигна до бой, предаде ДПА.

Как и защо се стига до боя?

Леонардо Доно от популисткото Движение "5 звезди" (Д5З), беше блъскан от други депутати и нокаутиран на земята по време на грозни сцени в Камарата на депутатите, която е по-голямата от двете камари на италианския парламент, съобщават местни медии.

В залата в този момент се обсъждаше законопроект за така наречената диференцирана автономия, внесен от дясното правителство на премиера Джорджа Мелони.

ОЩЕ: Да спрем Нетаняху: В италианския парламент развяха палестински знамена (СНИМКА)

Проектозаконът предвижда на отделните административни области на Италия да бъдат дадени по-широки права за самоуправление. Опозицията разкритикува приемането на подобна мярка.

Областите преди всичко в италианския Юг се опасяват, че по този начин държавата може да се оттегли от важни сектори като здравеопазването и образованието, което може да ощети населението в икономически по-слабо развитите региони.

По време на разискванията на първо четене на законопроекта преди няколко месеца се стигна до словесни пререкания между правителството и опозицията в Сената.

При обсъжданията на второ четене в долната камара опозиционни депутати развяха италиански знамена и пяха националния химн. Те обявиха, че се страхуват, че може да се стигне до "разпадане на Италия".

ОЩЕ: Матео Салвини оцеля като вицепремиер след вот на недоверие

На видеозапис се вижда как Доно се опитва да връчи знаме на министъра за регионалните въпроси и автономията Роберто Калдероли, но в този момент към него се втурват други депутати, за да се саморазправят с него.

От кадрите не става съвсем ясно дали Доно впоследствие пада на земята от юмруци или ритници. Председателят на Камарата прекъсна заседанието и обяви, че ще изгледа внимателно видеозаписите от случилото се, след което ще вземе мерки.

В коментар пред телевизия La7 за събитията Доно заяви, че чака за преглед в болница, след като е бил ударен с юмрук и е получил "няколко ритника".

"Наистина ме удариха много силно в гръдната кост и се свлякох на земята, не можех да дишам", каза той. "Доста се уплаших. Никога не съм си представял, че такова нещо може да се случи в Камарата на депутатите, още не мога да го повярвам."

В публикация в социалните мрежи партията на Доно Д5З определи събитията като "грозни и срамни" и призова за тежки и незабавни наказания за виновните.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес