Сноудън: Европейски държави следят гражданите си

1948
Сноудън: Европейски държави следят гражданите си
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Испания следят поданиците на кралството. Това разказа бившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън в интервю за испанския телевизионен канал „Секста”.

„Правителството на Испания прави това (следенето), френското правителство, германското, особено британското”, отбеляза бившият служител на американското разузнаване. „Защото това е евтино, леко и полезно”.

„В Испания има около 45 милиона души и всеки път, когато някой изпраща текстово съобщение, звъни по телефона, посещава интернет сайт – това се записва. Всеки път, когато купувате – това се записва”, увери Сноудън, цитиран от БГНЕС.

Едуард Сноудън е анализатор, който работеше за Агенцията за националната сигурност на САЩ. През 2013 г. той публикува информация за методите за електронно наблюдение на разузнавателните агенции на САЩ, включително нелегално "подслушване" на разговори на чуждестранни лидери. Бягайки от преследване от страна на правителството на САЩ, Сноудън е изпрати молба за предоставяне на убежище до повече от 20 страни, включително Русия. На 1 август 2014 година Сноудън получи разрешение за пребиваване в Русия в продължение на три години. Оттогава той се намира на територията на Руската федерация.

В САЩ срещу Сноудън са повдигнати обвинения в нарушаване на два члена от закона за шпионажа. По всяко от тези обвинения той може да получи до 10 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа