Сноудън официално подаде документи за политическо убежище в Русия

13643
Сноудън официално подаде документи за политическо убежище в Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият сътрудник на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън официално е подал документи за политическо убежище в Русия. Това съобщи лично адвокатът му Анатолий Кучерену, предаде ИТАР-ТАСС.

„Има определена процедура, която трябва да се изпълни от Федералната служба по мигарацията. Надяваме се, че въпросът ще бъде решен или днес, или най-късно утре. Ако не се стигне до благоприятен изход, ще помислим и ще решим какво да правим”, заяви Кучерену. Той потвърди, че засега Сноудън може да пребивава спокойно на територията на Руската федерация.

До седмица Русия ще удължи престоя на Сноудън

Молбата на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън за удължаване на пребиваването му в Русия може да бъде приета д...

По-рано Сноудън подаде документи за временно убежище в Русия – със срок до 31 юли, т.е. днес. Засега от Федералната служба по миграцията в Русия не коментират въпроса със Сноудън, тъй като информацията е конфиденциална.

В САЩ срещу Сноудън има повдигнати две обвинения, за нарушаване на два закона против шпионажа още от 1917 година. Първото обвинение е за неразрешено разпространение на секретна информация, застрашаваща националната сигурност, а второто – умишлено предаване на разузнавателна информация на лица, които нямат право на достъп до нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com