Стъпките на Испания към смекчаване на ограничителните мерки

3617
Стъпките на Испания към смекчаване на ограничителните мерки
Снимка: Getty Images/Guliver

От 2 май Испания започна разхлабване на мерките срещу коронавирусната пандемия – испанците ще могат да излизат на разходки и да се занимават със спорт на открито.

Смекчаването на мерките се дължи на пониженото ниво на заразяемост, което бе регистрирано последните седмици, предаде БГНЕС.

Испания смекчи частично карантината за деца

Испанското правителство смекчи стриктната карантина за децата и им позволи да излизат от дома при определени случаи: когато придружават...

Все пак, за да се избегне голямо струпване на хора, здравното министерство установи временни интервали за разходки. Спортуване по улиците и разходки за възрастните и подрастващите над 14 години се разрешават от 06:00 до 10:00 и от 20:00 до 23:00 часа. От 10:00 до 12:00 и от 19:00 до 20:00 навън ще могат да излизат възрастните хора над 70 години и лица, които по здравословни причини не могат сами да излизат на разходки. От 12:00 до 19:00 са разрешени разходките с деца до 14 години.

Спортуването се разрешава веднъж на ден и поединично в рамките на населеното място, където живее човекът. Забранено е ползването на автомобил или обществения транспорт, за да се отиде по-далеч от дома за спортуване. Възрастните могат да се разхождат по двойки – в радиус от 1 км от местоживеенето. Властите настояват да се съхрани безопасна дистанция и препоръчват носенето на защитни маски. Непълнолетните до 14 години могат да излизат на разхода веднъж дневно, при това да се въздържат от игрите с други деца.

Освен спортуване и разходки, испанците може да отиват до магазина за хранителни продукти, до аптеката, болницата, работата, ако няма възможност за дистанционно работене.

На 28 април правителството представи поетапен план за смекчаване на ограничителните мерки. Планът включва четири фази и предвижда забрана за придвижване между провинциите.

Опасни терористи джихадисти са арестувани в Испания

В Южна Испания е арестуван роден от Египет подозиран като джихадист от Ислямска държава, описан от полицейските следователи като "опасе...

Очаква се на 4 май са бъдат открити ресторантите, които ще могат да предлагат храна за дома. Врати ще отворят и фризьорските салони, но клиентите ще трябва да се записват предварително.

Следващата фази може да започне на 11 май, ако няма усложнения в обстановката. Ще могат да заработят неголемите търговски обекти, терасите на барове и кафенета, хотелите, музеите и религиозните учреждения, но да се избягва струпването на много хора. Освен това на испанците ще се разреши срещи със свои роднини и приятели, но ако живеят в една и съща провинция.

След това правителството планира откриването на по-големи търговски обекти, на развлекателни заведения и театри, като се съкрати максималният брой лица, когато могат едновременно да ги посещават. На последния етап с препоръката да се носят маски ще отпаднат още ограничения за търговските обекти, ресторантите, развлекателните заведения.

Испания е една от най-тежко пострадалите държави от коронавирусната пандемия. Заразените са над 215 200 жители, излекуваните 114 678, а починалите 24 824 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа