Трябва ли страните от ЕС да се сближават още?

49661
Трябва ли страните от ЕС да се сближават още?
Снимка: Getty Images / Guliver

Трябва ли степента на демократичност в ЕС да бъде намалена? В кризата страните-членки се сближават все повече. Все по-често сред изказванията на лидери от блока започва да се чува понятието „политически съюз”. Още по-далеч отиват мислителите, които виждат общността от национални държави като отдавна остаряла концепция и призовават за много по-различна Европа. Една от идеите е да се създаде Европейско икономическо правителство.

Какво се крие зад това? Един паричен съюз не може да функционира без обща икономическа политика, и това вече стана ясно по време на кризата. Бюджетните и икономическите решения на една страна членка на ЕС могат да имат пряко въздействие върху друга. За да се избегне такава ситуация в бъдеще, водещи политици предложиха общо европейско икономическо правителство. Отчасти вече съществува такова. Най-малко под формата, която бяха предложили канцлерът Ангела Меркел и бившият френски държавен глава Никола Саркози: като годишна среща на държавните глави и правителствените ръководители на страните от еврозоната.

В подобна насока служи и европейският фискален съюз: през декември 2011 г. държавните глави и правителствените ръководители на страните от еврозоната, както и осем други държави, се споразумяха за фискален пакт. Наред с другото, той предвижда дългови спирачки и автоматични санкции за страните, съгрешили по отношение на бюджетните правила. Това е един вид обща дългова и бюджетна политика.

Наследникът на Саркози, Франсоа Оланд, призова за европейско икономическо правителство, което да се среща всеки месец, да хармонизира данъчната и социалната системи и да издава съвместни държавни облигации за страните от еврозоната. Все още не е ясно кой трябва да организира това европейското икономическо управление: държавните глави и правителствените ръководители на страните от еврозоната? Еврокомисията? Или всички страни от ЕС, които могат да се споразумеят за обща икономическа политика?

Откъде идва това предложение? В периода след финансовата криза се засилиха исканията за координиране на икономическите политики. Въпросът беше изведен на бял свят от тогавашния президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Последваха Ангела Меркел и Саркози, известни още като Меркози, които искаха с това предложение да се откроят като водачи в еврокризата.

Кой ще има полза от това? Еврото и паричния съюз. Въпреки това, предложенията идват за сметка на държавите-членки, които трябва да предадат ключови свои компетенции на Брюксел. Отворен остава въпросът за демократичната легитимност на такова правителство.

Доколко необходимо е то? Много. Кризата показа, че един паричен съюз се нуждае от координирани действия в икономическата политика.

Какви са неговите шансове? Добри. В рамките на реформата в Европейския икономически и паричен съюз вече бяха приети закони, които биха могли да бъдат тълкувани в този смисъл. По този начин Еврокомисията вече може да се намесва в националните бюджети на държавите от еврозоната. Представителите на ЕС разглеждат всички национални проектобюджети, независимо от това дали те са в съответствие с изискванията на ЕС. Резултатите от тези анализи се изпращат на националните парламенти. Европейската комисия може да наложи санкции, ако дадена страна членка не изпълнява критериите за дефицита.

Süddeutsche Zeitung

От русофилията до еврофобията

Защо българската историческа русофилия започва да прераства в еврофобия? Кой се опитва да катализира подобна трансформация? Георги Пап...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа