Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да се направи листно подхранване на домати?

26 май 2024, 20:11 часа

Заедно с осигуряването на необходимата влага, профилактиката на заболяванията и употребата на препарати за растителна защита подхранването на доматите е от съществено значение за адекватното им развитие и богатата реколта.

Най-ефективно е осигуряването на хранителни вещества в лесно достъпна за доматите форма, възможно благодарение на листното подхранване. Листното подхранване на доматите подпомага плододаването и постигането на оптимални резултати от труда в градината, а приложението му е лесно, достъпно – нанасят се разтворите върху листата, както и ефективно, ако се прилага правилно и в най-удачния момент.

А кой е точният момент да извършите листно подхранване на доматите, така че да е ефективно и да се радвате на богата реколта?

Листно подхранване на домати – кога да го приложим?

Във всеки период от развитието си разсада домати, засаден в градината, се нуждае от специфични грижи. Най-подходящият период за листно подхранване на домати е вегетационният. Тъй като хранителните вещества се внасят чрез попадането им върху листата, при този вид подхранване, както показва името му, е важно доматите да имат формирана достатъчно листна маса, преди да бъдат подхранени по този начин.

Подходящ е периодът на интензивен растеж на доматите. Известни са отличните резултати от приложението на листно подхранване на доматите при липса на желязо и цинк в почвата, както и при ниски температури. За да е успешно листното подхранване, следва да се знаят и съблюдават някои правила относно прилагането му от страна на отглеждащите домати.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Листно подхранване на домати – съвети и правила

Листното подхранване може не само да не бъде ефективно, но и да се превърне в риск за зеленчуците в градината и за реколтата, ако не се съблюдават някои правила при прилагането му. Превишаването на дозата и не спазване на точните пропорции например не увеличава ползата от подхранването, а поражда риск от изгаряне на листата и загуба на реколтата. Други ценни съвети, които помагат на градинарите за постигане на оптимална ефективност от листното подхранване, са:

  • Изберете хубаво и спокойно време, за да извършите листното подхранване. Дъждът ще отмие хранителните вещества, а вятърът ще направи неконтролируемо пръскането на доматите и препаратът ще попадне не върху листата им, където му е мястото, а далеч от растенията, поради което при листно подхранване на домати трябва да се спазват същите правила, които градинарите следват при пръскане на растенията с препарати за растителна защита – не се прилага при неблагоприятни климатични условия – дъжд, вятър, буря, жега.
  • Не извършвайте листното подхранване в разгара на деня особено ако е горещ. Оптимална ефективност ще има, ако се извършва рано сутрин или късно вечер, тъй като това е времето за активно хранене на растението и то ще усвои най-добре и пълноценно препарата.
  • Листното подхранване може да ви помогне да спестите време, труд и усилия, тъй като е удачно да го извършите едновременно с пръскане против болести и вредители по доматите.
  • Не превишавате дозата от препарата. Това няма да подпомогне растежа на растението, напротив – поражда риск от задържане на растежа, а в някои случаи и от фитотоксичност.
  • Листното подхранване дава много по-бързи резултати в сравнение с торенето на почвата, което го прави ценно като средство за предпазване на растенията от определени заболявания, дължащи се на конкретен дефицит на определени хранителни вещества. Особено ценен е този метод за внасяне на минерали, ценни за доматите. За разлика от торенето на почвата, листното подхранване позволява максимално и пълноценно усвояване на минералите, без те да попадат в почвата, откъдето съществува риск да не могат да бъдат усвоени пълноценно или изцяло.
  • За оптимални резултати изберете тор за листата с органичен произход, като може да заложите както на готовите течни торове, които да закупите, така и на домашно приготвените.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

За какво да внимавате при листно подхранване на доматите?

-          Да не изберете неблагоприятни климатични условия за прилагането му.

-          Да не изберете неблагоприятен период от развитието на доматите или да не приложите в момент, когато все още не се е формирала достатъчно като количество за целта листна маса.

-          Да не прекалите с дозите в стремежа си да подхраните по-добре доматите – ефектът ще е отрицателен.

-          Да не изберете листен тор, от който растението не се нуждае.

-          Да разчитате само на листен тор и да пропуснете торенето на почвата – грешка, която ще намали добива и вероятно ще ви попречи да се радвате на богата реколта.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес