Кога е най-добре да се направи листно подхранване на домати?

29807
Кога е най-добре да се направи листно подхранване на домати?
Снимка: Istock

Заедно с осигуряването на необходимата влага, профилактиката на заболяванията и употребата на препарати за растителна защита подхранването на доматите е от съществено значение за адекватното им развитие и богатата реколта.

Най-ефективно е осигуряването на хранителни вещества в лесно достъпна за доматите форма, възможно благодарение на листното подхранване. Листното подхранване на доматите подпомага плододаването и постигането на оптимални резултати от труда в градината, а приложението му е лесно, достъпно – нанасят се разтворите върху листата, както и ефективно, ако се прилага правилно и в най-удачния момент.

А кой е точният момент да извършите листно подхранване на доматите, така че да е ефективно и да се радвате на богата реколта?

Листно подхранване на домати – кога да го приложим?

Във всеки период от развитието си разсада домати, засаден в градината, се нуждае от специфични грижи. Най-подходящият период за листно подхранване на домати е вегетационният. Тъй като хранителните вещества се внасят чрез попадането им върху листата, при този вид подхранване, както показва името му, е важно доматите да имат формирана достатъчно листна маса, преди да бъдат подхранени по този начин.

Подходящ е периодът на интензивен растеж на доматите. Известни са отличните резултати от приложението на листно подхранване на доматите при липса на желязо и цинк в почвата, както и при ниски температури. За да е успешно листното подхранване, следва да се знаят и съблюдават някои правила относно прилагането му от страна на отглеждащите домати.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Листно подхранване на домати – съвети и правила

Листното подхранване може не само да не бъде ефективно, но и да се превърне в риск за зеленчуците в градината и за реколтата, ако не се съблюдават някои правила при прилагането му. Превишаването на дозата и не спазване на точните пропорции например не увеличава ползата от подхранването, а поражда риск от изгаряне на листата и загуба на реколтата. Други ценни съвети, които помагат на градинарите за постигане на оптимална ефективност от листното подхранване, са:

  • Изберете хубаво и спокойно време, за да извършите листното подхранване. Дъждът ще отмие хранителните вещества, а вятърът ще направи неконтролируемо пръскането на доматите и препаратът ще попадне не върху листата им, където му е мястото, а далеч от растенията, поради което при листно подхранване на домати трябва да се спазват същите правила, които градинарите следват при пръскане на растенията с препарати за растителна защита – не се прилага при неблагоприятни климатични условия – дъжд, вятър, буря, жега.
  • Не извършвайте листното подхранване в разгара на деня особено ако е горещ. Оптимална ефективност ще има, ако се извършва рано сутрин или късно вечер, тъй като това е времето за активно хранене на растението и то ще усвои най-добре и пълноценно препарата.
  • Листното подхранване може да ви помогне да спестите време, труд и усилия, тъй като е удачно да го извършите едновременно с пръскане против болести и вредители по доматите.
  • Не превишавате дозата от препарата. Това няма да подпомогне растежа на растението, напротив – поражда риск от задържане на растежа, а в някои случаи и от фитотоксичност.
  • Листното подхранване дава много по-бързи резултати в сравнение с торенето на почвата, което го прави ценно като средство за предпазване на растенията от определени заболявания, дължащи се на конкретен дефицит на определени хранителни вещества. Особено ценен е този метод за внасяне на минерали, ценни за доматите. За разлика от торенето на почвата, листното подхранване позволява максимално и пълноценно усвояване на минералите, без те да попадат в почвата, откъдето съществува риск да не могат да бъдат усвоени пълноценно или изцяло.
  • За оптимални резултати изберете тор за листата с органичен произход, като може да заложите както на готовите течни торове, които да закупите, така и на домашно приготвените.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

За какво да внимавате при листно подхранване на доматите?

-          Да не изберете неблагоприятни климатични условия за прилагането му.

-          Да не изберете неблагоприятен период от развитието на доматите или да не приложите в момент, когато все още не се е формирала достатъчно като количество за целта листна маса.

-          Да не прекалите с дозите в стремежа си да подхраните по-добре доматите – ефектът ще е отрицателен.

-          Да не изберете листен тор, от който растението не се нуждае.

-          Да разчитате само на листен тор и да пропуснете торенето на почвата – грешка, която ще намали добива и вероятно ще ви попречи да се радвате на богата реколта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

При поливане на патладжан – за какво трябва да внимаваме?

С какво най-често се прави подхранване на пипер

Какво да засадим през ЮНИ в градината?

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

Топ 3 на най-добрите начини за борба с колорадския бръмбар

Цветя, които да засадите през ЮНИ във вашата градина

Колко пъти годишно трябва да се торят розите?

Сигнал за какво са черните петна по листата на доматите

Кухненската съставка, която унищожава мравките и листните въшки

Тази бяла напитка е най-добрият тор за доматите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com