Турският посланик в Москва: С нашия добър партньор Русия ще постигнем обща гледна точка за Сирия

3129
Турският посланик в Москва: С нашия добър партньор Русия ще постигнем обща гледна точка за Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

С нашия добър партньор и активен дипломатически партньор Русия ще постигнем обща гледна точка в решаването на въпроса за регулиране на кризата в Сирия. Това заяви турският посланик в Москва Умит Ярдъм, цитиран от ТАСС.

"Хората трябва да бъдат преценявани не по техните дум, а по делата им. А това, което правят Русия и Турция е много важно“, каза посланикът на международната конференция в Москва "Русия и Турция: засилване на многостранното сътрудничество“. 

Германия забравя човешките права, склонна е Турция да стане "сигурна държава"

Преди днешния Европейски съвет, на който ще се обсъжда кризата с бежанците, ситуацията в Сирия и климатичните промени, Германия изяви г...

"Турция не желае сегашното положението в Сирия да продължава по-нататък“, декларира посланикът. По думите му Русия и Турция се намират в общо географско пространство, затова е важно да не се допусне военното развитие на конфликти в региона, по-специално в Сирия. „Смятаме, че военното решение на този проблеми е невъзможно. С военните операции не може да се постигне никакъв стабилен мир“, изтъкна дипломатът. 

Президентите на Русия и Турция могат да се срещнат два пъти до края на годината, обяви още Умит Ярдъм. Това може да стане в Анталия и Казан, уточни посланикът. "Очакваме руския президент Владимир Путин на 15 ноември в Анталия на срещата на Г-20. Лидерите на Турция и Русия ще могат също ще имат възможност да се срещнат и в края на декември в Казан на Съвета на високо равнище Русия-Турция“, конкретизира се дипломатът. 

В приветствието си до форума руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че „по отделни въпроси Москва и Анкара гледат различно“. Той смята, че „сближаването на подходите е възможно само в хода на открита размяна на мненията, аргументирано търсене на точки на съприкосновение“. 

Русия и Турция трябва да активизират усилията си в борбата срещу различните форми на екстремизъм, заяви на свой ред в изказването си на конференция Али Усел, директор на Центъра за стратегически изследвания към турското Министерство на външните работи. „За активизирането на нашите усилия е необходимо нашият диалог да бъде прозрачен, различните въпроси да се обсъждат открито и откровено. Това ще позволи да се постигне компромис по много въпроси“, посочи политологът.

Меркел: Не можем да се справим с бежанската криза без Турция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа няма шанс да се справи с бежанската криза без съдействието на Турция като в същото...

Вчера стана ясно, че Турция е привикала посланиците на САЩ и Русия, за да предупреди двете страни да не предоставят въоръжение и подкрепа на силите на сирийските кюрди, които в момента се сражават срещу терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия.

Турция възприема Демократичния съюз на Сирия като клон на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК), с която Анкара е в конфликт от 1984 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com