Германия забравя човешките права, склонна е Турция да стане "сигурна държава"

4391
Германия забравя човешките права, склонна е Турция да стане "сигурна държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

Преди днешния Европейски съвет, на който ще се обсъжда кризата с бежанците, ситуацията в Сирия и климатичните промени, Германия изяви готовност Турция да влезе в т.нар. списък на сигурните държави, предаде Reuters. Гражданите на такива страни имат по-малък шанс да получат бежански статут от страна-членка на ЕС.

Вече е ясно, че германският канцлер Ангела Меркел ще посети Турция тази неделя (18 октомври) за разговори с турския президент Реджеп Ердоган и турския премиер Ахмет Давутоглу. Вероятно въпросът ще бъде обсъден на тези разговори.

Меркел: Не можем да се справим с бежанската криза без Турция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа няма шанс да се справи с бежанската криза без съдействието на Турция като в същото...

Иначе предполагаемото съгласие на Германия стана факт след изявление на високопоставен германски служител, който е говорил анонимно. Досега Германия гледаше скептично на тази възможност заради множеството доклади и данни за нарушаване на човешките права в Турция.

На предстоящия съвет България ще защитава позицията да има буферна зона за сигурност, както и да се обсъди въвеждане общ бежански статут за ЕС. Относно буферната зона има опасения, че тя ще служи за прегрупиране на различни екстремистки групи, подкрепяни от Турция в борбата с кюрдите. Колкото до общия бежански статут, не са известни подробности какъв би бил механизмът.

Междувременно Европейският парламент одобри още 401,3 млн. евро за справяне с бежанската криза. Средствата, предложени от Европейската комисия, ще отидат за европейските страни, които са най-сериозно засегнати от бежанския поток, за трети страни, които приютяват най-голям брой сирийски бежанци, както и за трите агенции на ЕС, които изпълняват най-много задачи, свързани с бежанците. В допълнение към това предложение ЕК ще насочи без съгласуване с Европейския парламент (ЕП) 400 милиона евро за хуманитарни дейности в отговор на сирийската криза. Така общата сума достига 801,3 милиона евро за тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа