Украинците удариха руснаците здраво в Харковска област (СНИМКИ и ВИДЕО, 18+)

21730
Украинците удариха руснаците здраво в Харковска област (СНИМКИ и ВИДЕО, 18+)
Снимка: Getty Images

Украинските действия в Херсонска област изглежда са допринесли достатъчно, за да бъде нанесен изненадващ украински удар в Харковска област. След като Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, снощи обяви, че има голяма украинска победа в Харковска област, но не пожела да уточни къде точно, вече е ясно – става въпрос за град Балаклея.

Потвърждение за успешната атака има вече в няколко чужди източника, включително руската секция на BBC, както и в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Много съобщения има и в проруски телеграм канали.

Балаклея е град с население от 20 000 души и се намира на около 85 километра югоизточно от Харков, а геолокализирани снимки показват украинска пехота на по-малко от 3 километра от града, в село Вербовка. Има и геолокализирани снимки на пораженията по важна за контрол на града инфраструктура, като например мостове. Информацията дотук е, че руските сили са се оттеглили на 6 километра на запад от Балаклея, като много от тях са преминали през река Северски Донец, отстъпвайки пред украинската пехота. Военни действия в града обаче изглежда все още има.

Балаклея е ключова точка що се отнася до осигуряването на град Изюм и логистиката на руските войници там. Именно Изюм беше сочен в началото на битката за Донбас като една от важните позиции на север, от които руската армия трябва да тръгне, за да "затвори в клещи" украинските сили в Донбас: Военният план на Русия да овладее Донбас - популярна руска медия разяснява. Само че от пролетта насам това така и не се случи.

Предполага се, че успешната украинска контраатака в региона е факт и заради предислоцирането на руски части за защита на Херсонска област. Това улеснява украинските операции в Харковска област – такава е оценката на Института за изучаване на войната.

Що се отнася до Херсонска област, украинската тактика на отрязване на руски логистични линии и притискане на руските части чрез опити за обкръжаване на ключови места. Украинското командване "Юг" съобщи за над 150 артилерийски обстрела, които украинската армия е извършила именно с цел унищожаване на руска логистика. Но откакто стана ясно, че украинската армия тръгва в настъпление в Херсонска област, официалната информация от украинска страна остава оскъдна и официално съобщената причина е, че Киев няма да улеснява руското разузнаване в голямата битката.

Конкретно поразени цели от украинците в Херсонска област – удари в Нова Каховка (сателитна снимка показва пълно разрушение на моста при ВЕЦ Каховка), при Чернобаевка, по моста Даривски (спътникова снимка), който изглежда разрушен. Най-ожесточените боеве изглежда са на северозапад от Херсон, защото украинците опитват да натиснат към Херсон от тази посока, а руснаците се борят да преместят фронта към Николаев. Дори руското военно министерство вече признава за украински атаки в направлението Николаев – Кривой Рог, след като първоначално говореше за украинската контраофанзива като за пълен провал. Руските опити за удар по украински позиции при река Ингулец и да отблъснат украинските части обаче засега не се увенчават с успех.

В Запорожка област – поредни съобщения за силен обстрел в град Енергодар, с обвинения от руска и украинска страна, че другата страна е виновна. Кметът на града Дмитро Орлов съобщава, че заради обстрела има прекъсване на тока и на водата. По руски данни, шести блок на АЕЦ Запорожие работи с понижена мощност - 150 мегавата.

Назначеният от руснаците ръководител на Бердянск полковник Артьом Бардин е все още жив, но е загубил и двата си крака, след като беше направен опит за убийството му с - взрив в колата му. Бардин продължава да е с опасност за живота, според информация на РИА Новости. Първоначално беше съобщено, че той е убит.

Сутрешният доклад на Генералния щаб на украинската армия сочи, че в Донецка област фронтът се запазва такъв, какъвто е горе-долу от два месеца. Що се отнася до Бахмут, има руски твърдения, че е превзето село Кодема (на 13 километра югоизточно от Бахмут) – то е отправна точка за битката при Зайцево. Само че от украинска страна се казва, че е имало неуспешна руска атака при Кодема, като това е информация от снощи. При Авдеевка боевете продължават – руснаците твърдят, че са успели да завземат мост между Пески и Първомайско, а украинците изглежда са отблъснали руска атака при Маринка. Основно има артилерийски обстрел, към Северск за пореден ден няма потвърдена руска пехотна атака. Генералният щаб на украинската армия съобщава и за 8 унищожени руски оръжейни склада.

ОЩЕ: МААЕ призова за създаване на зона за сигурност около АЕЦ "Запорожие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа