Украинските журналисти искат разследване на "подвига" на Марина Овсянникова

5198
Украинските журналисти искат разследване на "подвига" на Марина Овсянникова
Снимка: стоп кадър

Журналистката Марина Овсянникова, която стана известна с акцията си срещу войната в ефира на руския държавен Първи канал, бе посрещната много хладно от украинските журналисти в Киев. Бившата редакторка в руската телевизия възнамеряваше да изнесе лекция на украинските си колеги за това как работи руската пропаганда, но поради липсата на интерес събитието бе отменено, разказва в свой материал Олга Мусафирова на страниците на "Новая газета Европа". Не само това - цялата акция предизвиква единствено раздразнение и недоверие у украинските журналисти.

Авторката припомня хронологията на събитията - в началото на март Овсянникова, по време на пряко предаване по руската държавна телевизия, влетя в студиото с транспарант, на който на английски бе изписано "Не на войната". Впоследствие тя плати глоба от 30 000 рубли в съда и напусна както работата си, така и страната си. Днес Марина Овсянникова е колумнист в немското издание Die Welt, а междувременно бе удостоена и с наградата „Вацлав Хавел“ от Фондация за правата на човека за „творческо инакомислие“.

В Украйна „подвигът" на Овсянникова обаче остана незабелязан и неоценен, което си имаше своите причини, пише Мусафирова. Нейната "борба" с режима на Путин и последвалата й кариера на Запад не предизвикаха интерес дори сред събратята й в журналистическите среди.

Причината е, че бурната активност на руската журналистка се ограничи само до призиви за свалянето на санкциите срещу Москва, пояснява авторката. Поканена за участие в токшоу по италианската телевизия RAI, Овсянникова обяви: ​​„Русофобията е недопустима. Руският народ не трябва да носи отговорност за случващото се в Украйна. Вината за това е само на Владимир Путин." Но тя не спомена нито дума за хилядите цивилни жертви на войната, включително деца, за разрушените градове, за зверствата и грабежите на руската армия. Вместо това Овсянникова помоли италианците да предадат на своите политици да премахнат антируските санкции, защото те се отразяват тежко на милиони обикновени руснаци - ето, например, майката на Овсянникова, не може да си купи лекарства, а самата Овсянникова не може да плаща училищните закуски на детето си с карта. 

Тъй като санкциите се оказаха единственото нещо, срещу което издигна глас новата опозиционерка, това наведе на определени размисли относно спецификата на дейността й, пише в материала. Затова когато на 30 май информационната агенция Интерфакс-Украйна публикува съобщение за пресконференция в Киев, на която Овсянникова да осветли как действа руската пропаганда, това доведе до такъв негативен резонанс, че се наложи мероприятието да бъде отменено. "Изглеждаше смешно и отвратително", пише Мусафирова. 

Не само това, но от Националният съюз на журналистите на Украйна се обърнаха с призив към президента на Фондацията за правата на човека Тор Халворсен да отмени решението за награждаване на Марина Овсянникова с наградата „Вацлав Хавел“. В обръщението се подчертава, че докато не приключи независимото разследване за истинските причини за постъпката на Овсянникова (и за условията, при които Кремъл й е разрешил да напусне Русия, докато други журналисти са преследвани), "ще бъде по-добре да не излагате името на Вацлав Хавел". Най-малко заради "тридесет и двамата украински и чуждестранни журналисти, които загинаха във войната в Украйна за 100 дни", отбелязват украинските журналисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com