X
 
 

Украйна забрани романа "Майстора и Маргарита" заради пропаганда

4270 7
photo of Украйна забрани романа "Майстора и Маргарита" заради пропаганда
Снимка: YouTube
Държавният комитет за телевизия и радиоразпространение на Украйна (ДКТРУ) забрани вноса на 17 издания от Русия на територията на страната, между които „Майсторът и Маргарита“. Причината за забраната са „признаци на пропаганда“ в тези произведения.

"В предговора към книгата на Михаил Булгаков" Майсторът и Маргарита, издателство "Азбука-Атикус" рекламира звезди на руското кино като Юрий Кару, Николай Бурляев, Валентин Гафт, които подкрепиха военната намеса в Украйна и са включени в списъка на хората, които представляват заплаха за националната сигурност ", се казва в изявление на украинския радио-телевизионен контролен орган.

Наложена е забрана за разпространение и на книгата на Оливър Стоун и Петър Кузник „Неразказаната история на САЩ”, както и на книги по психология.

В края на 2016 г. президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон за механизъм за ограничаване на достъпа до украинския пазар на печатни материали с "антиукраинско съдържание" от Руската федерация.

Властите очакват, че тези мерки ще стимулират украинския пазар на печатни продукти, по-специално, той ще даде приорите в издаването на украински книги. Сега за вносът на печатни материали в Украйна става само след разрешение от държавния комитет за радио и телевизия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Логично, защото "Майстора и Маргарита" критикува точно такъв вид власт!...
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Явно пак си прочел само заглавието. Елементарен като ... русофил!
  : 2 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  А другарят ПоРошенко защо в знак на протест и принципност не вземе да си закрие шоколадовите заваоди "Рошен" в Русия?! Ами храни с шоколад муските мужици и солдати?! Вие можете да го подкрепите финасово като закупите от продукцията му "Рошен" в българските супермаркети, продаване с ок. 50% надценка спрямо аналозите от Милка, Своге, ..... Без Рошен да нещо по-добро от масовите ш виж още ›› околади на по-неизвестните фирми!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Заглавието ви е доста подвеждащо. Забранили са внос руски издания, както става ясно от текста . Все едно да напишете че Светия синод забранява Библията, когато се обявява срещу не канонични издания.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Оправдания винаги ще се намерят. Той и Гьобелс е аргументирал аутодафето.
  : 3 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Жалко и тъжно е, че Украйна забранява Булгаков. Толкова ли не може да се изреже или премахне по някакъв начин предговора? "Майсторът и Маргарита" е един страхотен роман който се чете с удоволствие. Той е източник на вдъхновение на много други творци, хора на изкуството. От романа са черпили вдъхновение и рок банди като Ролинг Стоунс - къде виждате руската пропаганда??? Разбира се, ако им виж още ›› а такъв съмнителен предговор към книгата, трябва да има начин той да бъде премахнат - ме може такъв литературен шедьовър да пострада от някакви глупави руснаци защитаващи император Путин!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Не е забранен романът изобщо, а само конкретно негово издание с конкретния предговор, който промотира артисти с антиукраински прояви.Бих искала и България педантично да защитава достойнството си, като бойкотира Орбан, приютил българомразеца Никола Груевски, който от години саботираше връзките ни с Македония и насаждаше там злостна антибългарска истерия. Гостоприемството на путиновия приятел Орбан виж още ›› е арогантен и нагъл антибългаризъм, но нашите журналисти и политици страхливо и угодно мълчат по въпроса.
  : 3 !
missing image
Дневен хороскоп за 22 ноември

Овен Днес ще ви се случи нещо хубаво. Не го търсете и не го дебнете, за да не се уплаши и да не избяга. Телец През този ден може да се решите да признаете...

Последно в Актуално