Юнкер: Сега е най-добрият момент за обединение на Кипър

5981
Юнкер: Сега е най-добрият момент за обединение на Кипър
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че сега е най-добрият момент за обединението на Кипър. Юнкер, който в четвъртък пристигна на посещение в Никозия, допълни също, че ЕС следи процесите на острова, който е разделен на гръцка и турска част вече повече от 40 години.

"(Обединението) трябва да се направи сега, веднага, тъй като има големи шансове за това и трябва да го направим заедно. Вие не сте сами в това. ЕС следи този процес всеки ден и ако се реализира, парите ще бъдат тук. Не ви обещавам средства, просто ви описвам бъдещето на тази голяма държава", каза председателят в обръщение пред кипърския парламент.

Юнкер: Виновните за геноцида в Сребреница трябва да бъдат наказани

Европейският съюз ще покаже помощ за привличането под отговорност на виновните за събитията в Сребреница преди 20 години, явяващи се ге...

Според него актуалните преговори между лидерите на двете части на страната – на турската Мустафа Акънджъ и на гръцката Никос Анастасиядис, са "ключов момент в историята на Кипър".

Кипър е разделен след 1974 г., когато турската армия навлиза на острова, с цел да попречи на плановете на Никозия да приобщи острова към Гърция. В северната част на острова под контрола на Турция, през 1983 г. беше създадена Севернокипърската турска република, която обаче е призната единствено от Анкара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа